2019. szeptember 3. 12:31

Minden jel arra utal, hogy a kormány továbbra is befagyasztva, 2017-es szinten tartaná a közfoglalkoztatási béreket - legalábbis semmi olyat nem írt válaszában a belügyminiszter, ami ne ezt támasztaná alá.

A közfoglalkoztatási jogviszony egyik lényegi eleme, hogy az így megszerezhető jövedelem magasabb legyen, mint a szociális juttatás összege, de alacsonyabb, mint az elsődleges munkaerőpiacon megállapított kötelező legkisebb munkabér összege - olvasható a belügyminiszter, Pintér Sándor által jegyzett válaszból. A minisztertől Hohn Krisztina, LMP-s képviselő szerette volna megtudni, hogy "tervezi-e a kormány a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bérminimum emelését".

A belügyminiszter válasza azonban semmilyen biztató megjegyzést nem tartalmazott, még csak a megfontolás lehetősége sem olvasható ki a sorok közül. Iránymutatásként a cikkünk elején beidézett mondatot rögzítette válaszában Pintér Sándor, aki hozzátette, a közfoglalkoztatottak esetében a cél az elsődleges munkaerőpiacra történő kijutás támogatása és ösztönzése.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Majd tájékoztatta az LMP-s képviselőt arról a nemrég bejelentett kormánydöntésről is, melynek értelmében a közmunkások bruttó 81 530 forint közfoglalkoztatási béren felüli egyszeri juttatásban részesülhetnek. Ezt a rendelet értelmében szeptember 20-ig kell megkapniuk azoknak, akik idén január 1. és július 31. között legalább 90 napig közfoglalkoztatotti jogviszonnyal rendelkeztek és nem álltak a programból történő kizárás hatálya alatt. Ez a bruttó kicsivel több mint 54 ezer forint egyszeri segítséget jelent majd az érintetteknek, amit a kormány

"az álláskeresés közben felmerült költségekhez való hozzájárulás" címszóval pántlikázott fel.

 

Ez az összeg garantáltan nem fogja megváltani az egyre jobban leszakadó közmunkások helyzetét. Ha már annyira pörög a gazdaság, hogy minden várakozást felülmúl, akkor bőven lenne mozgástér arra, hogy a közfoglalkoztatotti béreket is újra emeljék így három év után.

A nettó közmunkásbér jelenleg ugyanis a nettó minimálbér 54 százaléka, és minden esély megvan arra, hogy az emelés újbóli elmaradása esetén jövőre már csak a felét fogják kapni a közmunkások a kötelezően adandó legkisebb bérnek. 2011-ben ez az arány sokkal magasabb volt, 77 százalék, azóta folyamatosan nőtt a differencia a kétféle bérkategória között.

 

2011 óta a nettó minimálbér összesen 63 százalékkal emelkedett, míg a közmunkások alapfizetése 15 százalékkal.

Az egyre nagyobbra hízó szakadék nemcsak önmagában problémás, hanem azért is, mert mindeközben az élet is folyamatosan drágult Magyarországon. Így azok, akik beragadtak a közfoglalkoztatásba piaci munkalehetőség hiányában, vagy épp egészségi állapotukból fakadóan nehezen foglalkoztathatók az elsődleges munkaerőpiacon, egyre nehezebben tudnak kijönni a három éve változatlan közmunkás fizetésből.

Érdemes összevetni a béremelkedés ütemét a vizsgált időszak alatt mért kumulált inflációval is. Ez rávilágít ugyanis arra, hogy ma közmunkások anyagilag évről évre nehezebb helyzetben vannak.

2011-től mostanáig a fogyasztói árak összesen 21,5 százalékkal emelkedtek, amivel szemben - mint írtuk - a közmunkások bére csupán 15 százalékkal lett magasabb. Reálszinten így a közmunkások fizetése 5,1 százalékot veszített az értékéből, miközben piaci körülmények között akár a 10 százalékot is eléri a reálszintű béremelkedés - ráadásul ezt egyetlen év leforgása alatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.