<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A szerda délelőtt bejelentett kormányzati intézkedés a késő este megjelent Magyar Közlönyben már meg is jelent, így elvileg csütörtöktől olcsóbban kellene az üzleteknek adni a krumplit és a tojást. A kereskedők szerint viszont erre ennyi idő alatt képtelenség felkészülni.

November 9-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 451/2022. (XI. 9.) Korm. rendelete az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet módosításáról. A rendelet a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én lép hatályba, kiterjesztve az árstopot a tojásra és a burgonyára.

Erre reagálva az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt közölte, hogy a rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, így a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során.

Mint jelezték, az OKSZ eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is. A családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszer árstop révén, oly módon, hogy ennek terheit a kereskedők viselik.