3p

A Szülői Hang Közösség fordult a köztársasági elnökhöz.

A Szülői Hang Közösség levélben kért a köztársasági elnökasszonyt, hogy ne írja alá a pedagógussztájkot kiüresítő törvényt. Mint írták, a sztrájk mint alapjog valós érdekérvényesítő ereje elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások meghozzák a gyermekeink érdekét szolgáló eredményt.

A sztrájk alapjog, ennek tiszteletben tartását sürgeti a Szülői Hang is. Fotó: Facebook
A sztrájk alapjog, ennek tiszteletben tartását sürgeti a Szülői Hang is. Fotó: Facebook

"A pedagógusok sztrájkjában szülőként nem a pillanatnyi kellemetlenségeket látjuk, hanem azt a szükséges alkotmányos érdekérvényesítő eszközt, amellyel elkerülhető, vagy legalább mérsékelhető iskoláink, óvodáink színvonalának a pedagógusok nem megfelelő anyagi és erkölcsi elismeréséből származó romlása." - fogalmaztak.

Kérték  ezen kívül Novák Katalint, hogy álljon ki azért is, hogy a költségvetésben a pedagógusoknak ne csupán a más területek kiszolgálása utáni maradék jusson, hanem annyi, amennyit gyermekeink és az ország jövője valóban érnek és érdemelnek!

A levélben így fogalmaztak:

"Természetes, hogy a sztrájk ideiglenesen megzavarja a köznevelési intézmények működését, ugyanakkor hosszútávon épp a sztrájk járulhat hozzá az intézmények színvonalas működéséhez azáltal, hogy a pedagógusok ezzel a demokratikus eszközzel élve méltó anyagi elismerést és megfelelő munkafeltételeket harcolhatnak ki. 

Amennyiben a rendelkezések hatályba lépnek, jelentősen gyengül a pedagógusok érdekérvényesítő képessége, és emiatt várhatóan még többen elhagyják a pályát, még kevesebben választják a pedagógus hivatást, így a pedagógushiány tovább nő, a pedagógusok túlterheltsége egyre elviselhetetlenebbé válik. Ez nem csupán a pedagógustársadalom belügye, hanem az egész magyar társadalom tragédiája, mely közvetlenül érinti a családokat is. 

A rendelkezés következtében a gyerekek nem kapják meg az őket megillető színvonalas oktatást és nevelést, nem érzik jól magukat az iskolákban és óvodákban, csökken az esélyük a továbbtanulásra, a hátrányos helyzetből indulók és problémákkal küszködők pedig még kevesebb esélyt kapnak. A pedagógusok sztrájkjoga valamennyiünk közügye, amelytől nemzetünk jövője függ.

Kívánatos lenne, hogy a pedagógusok a sztrájk eszközének alkalmazása nélkül is megfelelő megbecsülésben részesüljenek, de az elmúlt évek tapasztalatain alapuló sajnálatos tény, hogy sem a pedagógusok, sem a szakértők és a szülők jelzései nem bizonyultak elegendőnek; a tárgyalásos út a sztrájk érdekérvényesítő eszköze nélkül nem hozott eredményt. A pedagógushiány és a túlterheltség már most is mindennapi szenvedést okoz a gyerekeknek és a családoknak is, mint ahogy az a Szószóló a gyerekekért online figyelemfelhívó akciónk több ezer szöveges szülői és pedagógus visszajelzéséből is jól kiolvasható."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!