5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport 2023 közepére tervezett egyesülésére létrejött Magyar Bankholding Zrt. által létrehozott cég neve beszédes: Magyar Takarék Bankholding Zrt., mely fő tevékenysége a vagyonkezelés. A cégalapítás összefüggésben állhat azzal, hogy júliusban felborult a három bank közötti tulajdonosi egyensúly: a Takarék Csoport gazdái kiszálltak, részesedéseik az MKB részvényeseihez, jelesül Mészáros Lőrinchez és az egykori Origo-tulajdonoshoz, Matolcsy György jegybankelnök fiainak jó barátjához, Száraz Istvánhoz kerültek.

Új társaság alapításáról szóló bejelentésre bukkantunk a cégközlönyben. Eszerint 2021. július 9-én létrejött a Magyar Takarék Bankholding Zrt., amelyet a cégbíróság kereken egy hónappal később, augusztus 9-én jegyzett be. A fő tevékenysége szerint vagyonkezeléssel foglalkozó cég 2 milliárd forintos alaptőkéjét a Magyar Bankholding Zrt. biztosította. Ez az a cég, amely tavaly május végén arra alakult, hogy három hazai nagybank, a Budapest Bank (BB), az MKB Bank és a Takarék Csoport egyesülését levezényelje, amely következtében a mérlegfőösszegét tekintve az OTP Bank mögött a második legnagyobb hitelintézet jönne létre, a tervek szerint 2023 közepén.

Lapunk megkeresésére a Magyar Bankholding azt a tájékoztatást adta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2021. július 29-én engedélyezte a Magyar Takarék Bankholding Zrt. alapítását és működését. A társaság létrehozása a Magyar Bankholding Zrt. idén márciusban elfogadott, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport bankjai működésének összehangolására és egyesítésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiájának újabb technikai állomását képezi. A stratégia központi célja, hogy a három, külön-külön is erős hazai bankcsoport integrációjával 2023-ra létrejöjjön Magyarország második legnagyobb bankja, amely a lakosságot és a vállalkozásokat már egy egységes pénzintézetként fogja kiszolgálni. Az újonnan megalakult pénzügyi holding társaság a tagbankok integrációs folyamatainak gyors, hatékony és zökkenőmentes megvalósítását célozza, a tulajdonosok stratégiai terveivel összhangban.

A Magyar Takarék Bankholdingnak öt vezető tisztségviselője van, akik mindegyike ötéves, 2026. július 9-éig tartó megbízást kapott:

  • Barna Zsolt
  • Balog Ádám
  • Lélfai Koppány
  • Tajthy Attila
  • Vida József

A névsor azonos az új céget alapító Magyar Bankholding ugyancsak ötfős igazgatóságával. Utóbbi elnöke, Barna Zsolt az MKB Bankot irányítja, Lélfai Koppány a BB-t, Vida József a Takarék Csoportot. A másik két személy közül Tajthy József a takarékok 2013-2019 között lezajlott integrációját levezénylő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) vezetője, míg Balog Ádám kormányzati és jegybanki pozíciók után 2015 júliusától 2020 decemberéig az MKB első embere volt, 2020 júniusától pedig az Opus Global Nyrt. igazgatóságának alelnöke. Többek között Vidával egyetemben, aki 2018 júniusától erősíti a háromfős testületet, amelynek elnöke Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya. Ez persze nem véletlen, hiszen az Opus Global Nyrt. végső, 62,51 százalékos arányú tulajdonosa Mészáros.

A Mészáros Lőrinc közel kétharmados befolyása alatt álló MKB-é a vezető szerep az óriásbankot előkészítő cégben. Fotó: MTI
A Mészáros Lőrinc közel kétharmados befolyása alatt álló MKB-é a vezető szerep az óriásbankot előkészítő cégben. Fotó: MTI

Épp a napokban számoltunk be arról, hogy Mészáros Beatrix lett a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese, aki a leányvállalatokért felel. 

A Magyar Bankholding a cikkünk írásakor hatályos cégbírósági dokumentumok szerint négy leánnyal rendelkezik. Ezek: a Budapest Bank, az MKB Bank, MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank (amely a Takarék Csoport iránytó szerve) és a most alapított Magyar Takarék Bankholding. Ugyanakkor velük együtt összességében 62 társaság és szervezet áll szoros kapcsolatban a Magyar Bankholdinggal – utóbbi honlapjának tanúsága szerint.

E leosztás megerősíteni látszik azokat a piacon keringő feltételezéseket, melyek szerint bár a Magyar Bankholding elnöke Barna Zsolt – aki 2020 júliusi távozásáig az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese, kvázi Csányi Sándor jobbkeze volt –, valójában az erős ember Mészáros Beatrix, aki a Magyar Bankholdingban fő tulajdonos, immár közel 40 százalékot birtokló Mészáros Lőrincet képviselve vezetőtársai felett is kontrollt gyakorol.

 

Ez a Magyar Bankholding közleményében tulajdonképpen feketén-fehéren ki is lett mondva, miszerint Mészáros Beatrix a bankcsoport tulajdonosi körét is képviseli a menedzsmentben.

A vezérigazgató-helyettesek kinevezésével egyébként a Magyar Bankholding hétfőn teljessé vált 11 fős menedzsmentjének hovatartozása is tükrözi az erőviszonyokat. Öten az MKB-t képviselik, hárman a Takarékbankot, ketten a BB-t. 

Látszólag kakukktojás a kockázatkezelésért felelős Szomolai Csaba, aki a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) eltöltött négy év után igazolt át augusztus 1-jével. Csakhogy, ha azt vesszük, hogy a Magyar Bankholding második legnagyobb, 22,72 százalékos tulajdonosa az a DryImmo Ingatlankezelő Zrt., amely a Felis Magántőkealapon keresztül Száraz Istvánhoz tartozik, akkor már érthetőbbnek tűnik Szomolai érkezése. Száraz ugyanis az MNB-elnök Matolcsy György fiainak jó barátja, akikkel több ügyletben is együtt szerepelt, jelesül nekik adta el az Origot működtető céget.

Összességében úgy tűnik, a Magyar Takarék Bankholding Zrt. alapítása azzal áll összefüggésben, hogy július közepén a Takarékbankban tulajdonosváltás történt: a hitelintézet elnök-vezérigazgatója Vida József és tulajdonostársai kiszálltak, részesedéseiket Mészáros Lőrinc, illetve a Száraz István befolyása alatt álló entitások, cégek és magántőkealapok vásárolták meg. Ugyanakkor ha már nem is tulajdonos, Vida pozíciói sem látszanak megrendülni: továbbra is ő irányítja a Takarékbankot, emellett a Magyar Bankholding vezérigazgatója és Mészáros Lőrinc-birodalom egyik vezérhajójának tekinthető Opus Global Nyrt.-ben is megtartotta az igazgatósági tagságát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!