2019. január 24. 14:55

A miniszterelnök összehívja a gazdasági tanácsot.

Orbán Viktor az év eleji Kormányinfón bejelentette, hogy a tél során összehívja a "gazdasági tanácsot", mert gondoskodni akar arról, hogy az idei növekedés legalább a 4 százalékot elérje.

Gulyás Gergely Gulyás Gergely

A mai Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy milyen tanácsra gondolt a miniszterelnök: a kormány mellett működő gazdasági kabinetre, netán egy ennél szélesebb körű, külsős szakemberekből is álló tanácsra? És mi lehet a gond a kormány szerint, ami miatt be kell avatkozni, hogy a GDP bővülése ne essen be 4 százalék alá?

Gulyás elmondta, hogy ez a kormány "belső döntéshozó szerve", melynek munkáját időnként a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György is segíti. Érdeklődésünkre közölte, hogy a tanács munkájában más külső szereplők - így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a több stratégiai ügyben is a kormányfő fontos tanácsadójának számító Parragh László - nem vesznek részt, csak a miniszterek.

Ami pedig a növekedésre leselkedő veszélyt illeti, Gulyás szerint a magyar gazdaság belső motorjaival minden rendben van, de a külső piacok alakulása hátráltató tényező lehet. Kiemelte a német gazdaság fontosságát.

"Sok olyan előrejelzés van, amely európai recessziót, kisebb gazdasági válságot jelez előre" - mondta lapunknak.

Belső okok nincsenek, attól a növekedés elérhetné az elmúlt időben tapasztaltat - tette hozzá. A német gazdaságban azonban megkezdődött a recesszió, ami az autóiparban különsen erős hatású, de a gépiparban is érezhető - közölte a miniszter.

Ezzel együtt a kormány nem számol azzal, hogy intézkedések nélkül nagy mértékben csökkenne a magyar gazdaság növekedési üteme. A kormány 3,9 százalékos növekedést vár - hangzott el a tájékoztatón. Vagyis egy minimális veszteséget jelentenének a külső folyamatok. Gulyás ez alapján úgy látja, hogy "a helyzet nem veszélyes".