TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Legalábbis ez következhet abból, hogy ma a világpiaci kőolajárak 24 százalékkal estek, aminek következtében több mint 18 éve nem látott mélypontjukra süllyedtek.

Az óriási esést a Goldman Sachs napvilágott látott véleménye váltotta ki, amely arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus által okozott világjárvány soha nem látott mértékben csökkentheti az olajkeresletet.

Az amerikai befektetési nagybank elemzőinek előrejelzése szerint március végéig napi 8-9 millió hordóval csökkenhet a globális kereslet, az egész évet tekintve pedig elérheti a napi 1,1 millió hordót a visszaesés mértéke.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent szerdán eddigi napi mélypontján 24 százalékos mínuszban, 24,67 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 24,85 százalékos veszteségben, 20,06 dolláron állt. A Brent ára 2003 májusa, a WTI-é pedig 2002 februárja óta nem volt ilyen alacsony.

Ezt követően pozitív korrekciót hajtottak végre, ám nem sokkal este 9 óra előtt a Brent 26 dollár alatt, míg a WTI valamivel 22 dollár felett cserélt gazdát.

A Goldman szakértői arra számítanak - mutat rá az MTI -, hogy a Brent hordónkénti ára is a 20 dollárra csökkenhet a második negyedévben. Más elemzők pedig még a 10 dolláros árat is elképzelhetőnek tartják, ami legutóbb 1998-ban fordult elő.

A hazai benzinárak megállapításánál a Mol a Brent-típus jegyzését veszi figyelembe. Ennek január közepe óta tartó zuhanása miatt estek itthon is az üzemanyagárak, mint arról már beszámoltunk, a pénteki újabb, ezúttal 10-10 forintos árcsökkenés eredményeként március 20-ától már 80-100 forinttal lehet olcsóbban tankolni, mint két hónappal korábban.

Az olajpiacon rekordméretű túlkínálat alakulhat ki áprilisban, mert a járvány visszavetette a keresletet, a nagy exportőrök viszont kitermelésük növelésére készülnek. Olyan globális fölösleg keletkezhet, hogy elemzők szerint pár hónap alatt megtelhetnek a tározók és az ipar széles körben leállásokra kényszerülhet. A nyersolaj már így is javarészt a szárazföldi és tengeri raktárakba kerül az utazási korlátozások és a gazdasági aktivitás csökkenése miatt.

Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport elemzői úgy becsülik, hogy a februártól májusig tartó időszakban havi bontásban napi 4 millió és 10 millió között, azaz a globális kereslet 4-10 százaléka között lehet a túlkínálat mértéke.

A Standard Chartered Bank brit nagybank még borúlátóbb, a második negyedévben napi 12,9 millió hordós túlkínálatot - ez a globális kereslet 13 százaléka -, az év végére pedig 2,1 milliárd hordót meghaladó többletet vár.

A Goldman Sachs számításai szerint több mint egymilliárd hordóra rúgnak az olajtárolók kihasználatlan kapacitásai, de a túlkínálat ennél várhatóan kisebb lesz. Ezzel együtt zavarok keletkezhetnek a logisztikai kapacitásokban, ideértve tankerhajókat, az olajvezetékeket, a terminálokat és a feldolgozó egységeket.

Az olajárak erős nyomás alá kerültek kínálati oldalról, miután a nagy olajexportáló országokat tömörítő OPEC+ csoport - Oroszország ellenkezése miatt - nemhogy megegyezett volna a kitermelés még erősebb visszafogásáról, hanem még a jelenleg érvényes megállapodás márciusban lejáró hatályát sem hosszabbította meg március elején. Szaúd-Arábia megtorlásul árháborút indított Oroszország ellen, bejelentve, hogy áprilistól napi 12 millió hordó fölé növeli kitermelését és hordónként 6-8 dollárral csökkenti minden olajtermékének árát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.