Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az egy héttel korábbi értékhez képest ugyan csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ám a várakozásokat meghaladó volt az érték.

A járvány amerikai terjedése óta most csúszott először kétmillió alá az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ugyanakkor így is a várakozásokat meghaladó értéket tette közzé. A munkaügyi minisztérium szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1,9 millió fő volt, ami 250 ezerrel kevesebb, mint a megelőző heti érték. Ugyanakkor százezerrel meghaladta a várakozásokat.

A biztató csökkenés ellenére az is negatívum, hogy immár a tizenegyedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Miután a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt szinte teljes egészében leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken.

Továbbra is sok az új munkanélküli (Forrás: cnbc.com)Továbbra is sok az új munkanélküli (Forrás: cnbc.com)

Hogy a mostani elbocsátási hullám mennyire súlyos, azt jelzi, hogy a 2008-as hitelválság idején összesen 8,7 millió munkahely szűnt meg, ezzel szemben most 42 milliónál tartunk. Nehézséget jelent, hogy új álláshelyek csak lassan jönnek létre, így a tartósan munkanélküliek számra folyamatosan növekszik. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a május 23-val végződött héten 649 ezerrel, 21 millió 487 ezerre emelkedett. Elemzők csökkenésre számítottak, 20,05 milliós számot vártak az előző heti 20,83 millió után. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont csökkent, 222 ezerrel, 22 millió 446 ezerre.

A munkanélküliség erősen hat a gazdaságra is, a múlt héten publikált adatok szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos csökkent az első negyedévben éves összehasonlításban. A legrosszabb várhatóan a második negyedévben lesz az adat, a várakozások szerint 25 százalékos is lehet a visszaesés, de a legpesszimistább elemzők még ennél nagyobb GDP csökkenést sem tartanak kizártnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.