3p

Már nincs egy hónap sem hátra január elsejéig, de még mindig nem lehet tudni, hogyan fog lecsapni a beígért hálapénzt ellenőrző hatóság majd.

Januártól indul a hálapénz elleni hadjárat, de egyelőre kevés az információ, milyen formában történik majd mindez – írja a Népszava.

A háromlépcsős orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény még a Büntető Törvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes „ügyleteket.” Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt. Januártól az egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint.

Vajon mennyi idő lesz, mire eltűnik Magyarországon a hálapénz? Fotó: Depositphotos
Vajon mennyi idő lesz, mire eltűnik Magyarországon a hálapénz? Fotó: Depositphotos

A lap információi szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdné a „vadászatot” a hálapénz-tilalmat megszegőkre. Megkeresték a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, milyen formában történik majd az ellenőrzés, de nem válaszoltak eddig. Maradnak tehát a találgatások.

A megkérdezett orvosok így látják a jövőt:

  • még azelőtt életbe lép a hálapénz elfogadásnak szigorú szankcionálása, hogy az emelt bér teljes összegét kifizetnék nekik, miközben az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját.
  • a járvány alatti szankcionálás a lehető legrosszabb pillanatban kezdődik. Most sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem ez a legfőbb gondja. Ráadásul a COVID-osztályokon nem jellemző a hálapénz, a más betegséggel küzdők nagy része pedig most el sem jut orvoshoz

Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője szerint nehéz elképzelni, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházakban. Szerinte az orvosok esetleges megfigyelése – például egyes helyiségek bekamerázása – súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel. Olyannyira, hogy ez esetben az adatvédelmi jog megsértése jóval súlyosabb lenne, mint az az előny, amit a bűncselekmény felderítése jelent. Ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok leleplezhetők adóhatósági eszközökkel, ha például felderítik, hogy a hivatalos jövedelmüknél magasabb színvonalú az életvitelük, de akár betegek bejelentése alapján is van mód lebukásra. A kórházi, rendelői munka során viszont nehezen képzelhető el az orvosokkal szembeni tömeges nyomozati munka, és az őket lebuktató akciók sora. 

Az EMMI még októberben úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy egy kijelölt hatóság végzi majd az ellenőrzéseket, de ennél többet azóta sem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy Romániában és több más európai országban a hálapénzt elfogadó orvosok lebuktatására álbetegeket alkalmaznak, hasonlóan ahogy az adóhatóság próbavásárlói dolgoznak.

Önmagában a béremelés más, az egészségügyi rendszer struktrúráját és finanszírozását érintő reformok nélkül nem tudja megszüntetni a hálapénzt – vonja le a konzekvenciát a g7 egészségügyi szakértők véleménye alapján.

Mint emlékezetes, a Magyar Orvosi Kamara az új egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatban többpontos kérdőívére érkezett válaszok alapján az orvosok 64.2 százaléka nem fogad el hálapénzt. A hálapénzt elfogadók 10 százaléka havonta 200 ezer forint felett jut ilyen jövedelemkiegészítéshez, de 63,3 százalékának ez a bevételi forma havi 50 ezer forintnál alacsonyabb bevételt jelent. A férfi orvosok és az idősebb kollégák kétszer akkora arányban fogadnak el hálapénzt, mint a nők és a fiatalabbak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!