2018. július 16. 15:15

50 milliárdra emelik a Filmalap TAO-támogatási keretét

Az eddigi 25 százalékról 30 százalékra emeli a kormány a Magyarországon forgatott filmek támogatását, ami összegszerűen azt jelenti, hogy az idei büdzsében 50 milliárd forint lesz a felső keret, ennyit gyűjthet a Filmalap a TAO-támogatások letéti számláján, ezzel párhuzamosan 25 százalékról 30 százalékra emelkedik a közvetlen támogatások mértéke - derül ki egy friss törvénymódosító javaslatból. Ezzel évente 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon külföldi filmek.

Andy Vajna, a magyar filmcézár Andy Vajna, a magyar filmcézár

Az indoklás szerint a magyar filmtámogatási rendszert jó időben vezették be az előző évtized első felében. Az adókedvezmény 2004-ben indult, majd szűk évtizeddel később a 20 százalékos támogatási mérték 25 százalékra emelkedett.

A produkciók nagy számban érkeztek Magyarországra, de közben a régiós vetélytársak is beléptek erre a piacra és kedvezményekkel kezdték csábítani a produkciókat. Csehországban (20 százalék), Horvátországban (20 százalék), Szerbiában (25 százalék) és Romániában (30 százalék) is bevezették a hasonló elven működő támogatási rendszert.

Erre reagálva akarja a kormány a parlament segítségével emelni a magyar támogatási mértéket. Ehhez szükség volt az Európai Bizottság jóváhagyására, ami július 10-én megérkezett. A módosítás szerint a 2018 június 11-ét követően benyújtott támogatási kérelmek már beleférnek a megemelt támogatásba.

A javaslatot Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.