2018. július 16. 15:15

50 milliárdra emelik a Filmalap TAO-támogatási keretét

Az eddigi 25 százalékról 30 százalékra emeli a kormány a Magyarországon forgatott filmek támogatását, ami összegszerűen azt jelenti, hogy az idei büdzsében 50 milliárd forint lesz a felső keret, ennyit gyűjthet a Filmalap a TAO-támogatások letéti számláján, ezzel párhuzamosan 25 százalékról 30 százalékra emelkedik a közvetlen támogatások mértéke - derül ki egy friss törvénymódosító javaslatból. Ezzel évente 166 milliárd forint értékben készülhetnek Magyarországon külföldi filmek.

Andy Vajna, a magyar filmcézár Andy Vajna, a magyar filmcézár

Az indoklás szerint a magyar filmtámogatási rendszert jó időben vezették be az előző évtized első felében. Az adókedvezmény 2004-ben indult, majd szűk évtizeddel később a 20 százalékos támogatási mérték 25 százalékra emelkedett.

A produkciók nagy számban érkeztek Magyarországra, de közben a régiós vetélytársak is beléptek erre a piacra és kedvezményekkel kezdték csábítani a produkciókat. Csehországban (20 százalék), Horvátországban (20 százalék), Szerbiában (25 százalék) és Romániában (30 százalék) is bevezették a hasonló elven működő támogatási rendszert.

Erre reagálva akarja a kormány a parlament segítségével emelni a magyar támogatási mértéket. Ehhez szükség volt az Európai Bizottság jóváhagyására, ami július 10-én megérkezett. A módosítás szerint a 2018 június 11-ét követően benyújtott támogatási kérelmek már beleférnek a megemelt támogatásba.

A javaslatot Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.