7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Ha a parlament áldását adja Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese minap benyújtott törvénymódosító javaslatára, akkor azok is igényelhetik az úgynevezett adósságrendezési eljárást, akik tartozásállománya nem éri el a vagyonuk értékét, ám az az adósságrendezésbe bevonandó vagyonuk értékének a 80 százalékára rúg. Ez lazább szabály a jelenlegihez képest, miszerint csak akkor kerülhet sor magáncsődre, ha a tartozások meghaladják az adósságrendezésbe tartozó vagyont. Kérdés, ez elegendő lesz-e az öt és fél évvel ezelőtti bevezetése óta gyakorlatilag tetszhalott állapotban lévő magáncsődök felpörgetéséhez.

Továbbra sem sikertörténet a magáncsőd Magyarországon. Bár már 2015 őszén hatályba lépett az a rendelkezés, amely – a vállalatoknál már alapból meglévő lehetőség mintájára – a tartozásaikat fizetni képtelen magánszemélyek számára is lehetővé teszi adósságaik rendezését, az azóta eltelt több mint öt és fél évben mindössze 2137 ilyen, csődvédelmi eljárás indult. Ez derült ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) lapunk megkeresésére adott, május 12-eu állapotokat tükröző adataiból. A csődvédelmi eljárások közül 342 zárult le és 1795 van még folyamatban, vagyis, amelynél még tart az adósság rendezése. Az elindult eljárásokban 2137 fő adós, 1059 fő adóstárs, 1708 fő közeli hozzátartozó és 780 fő egyéb kötelezett érintett.

Eddig nem sokan élhettek a magáncsőd lehetőségével. Fotó: depositphotosEddig nem sokan élhettek a magáncsőd lehetőségével. Fotó: depositphotos

Ez sovány mérleg ahhoz képest, milyen várakozások előzték meg a KDNP által éveken át szorgalmazott jogszabály bevezetését. A törvény 2015 szeptemberi hatálybalépésekor a kormány 20-25 ezer, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 25 ezer, míg a Magyar Bankszövetség 40 ezer jelentkezőre számított. 

Érdemes felidézni a magáncsőd lényegét. Annak célja, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyek adóssága szabályozott keretek között rendeződjön úgy, hogy közben a fizetőképességük helyreálljon – olvasható az MNB honlapján elérhető összefoglalóból. Az adósságrendezési eljárás alatt az adós csődvédelemben részesül, a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat, például ingatlanárverést, letiltást leállítják, új végrehajtás pedig nem indítható.

Adósságrendezést 2-60 millió forint közötti, hatósági vagy bírósági úton érvényesíthető tartozásra lehet kérni, ha az meghaladja az adós, adóstárs adósságrendezésbe tartozó vagyonát, amibe beleszámít az adós, adóstárs öt évre számított, adósságrendezésbe vonható várható bevétele is. Még az is feltétel, hogy a tartozások legalább 80 százaléka az adós (adóstársak) által elismert vagy nem vitatott legyen, s a tartozások között legalább egy olyan van, amely már legalább 90 napja lejárt esedékességű, s annak mértéke kamatokkal, járulékokkal növelten meghaladja az 500 ezer forintot.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.