2018. szeptember 10. 15:26

Van, aki majdnem 60 milliós adósságot szedett össze.

Átlagosan 18,7 millió forint adósságot halmoztak fel a magáncsőd intézményét választó adósok egy friss kormányzati összegzés szerint.

Még megmenthető a ház Még megmenthető a ház

Akad olyan adós, aki közel 60 millió forint értékű számláit nem tudja rendezni - ennél nagyobb adóssággal már nem is lehet részt venni az adósságrendezési eljárásban.

A kifizetelten számlák főleg az ingatlanra felvett hiteleknél keletkeztek, de a folyószámlahitelek, hitelkártyák miatt is több család került bajba. Volt, aki személyi kölcsönén bukott el, más adósokon az autója lízingszerződése fogott ki - derül ki az Igazságügyi Minisztérium által közölt információkból.

 

Az adósságrendezési nyilvántartás alapján idén augusztus 23-ig 1325 eljárást kezdeményeztek a magáncsőddel összefüggésben. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a bíróság elé kerül az ügy, előbb lehetőség van a bíróságon kívüli megegyezésre. Ha ez kudarcba fullad, akkor jön be a képbe a bróság, ahol eldöntik, hogy az adós megfelel-e a törvényi feltételeknek. Ha igen, akkor az állam által kirendelt családi vagyonkezelő bevonásával, tanácsadásaival indul el a bírósági egyezségkötési szakasz.

A nyilvántartás szerint 349 olyan adósságrendezési eljárás van folyamatban, amelynél már jogerősen elrendelték a bírósági adósságrendezést, de még nem zárultak le az egyezség megkötéséhez szükséges előkészületek. További 118 esetben már a bíróság előtt van a kérelem, de azokról még nem született döntés. S újabb 166 esetben folyamatban van a bírósági beterjesztés előkészítése.

A tárca tájékoztatása szerint 194 eljárásban a bíróság elutasította a kérelmet, vagy jogerősen megszüntette az eljárást.

Megtudtuk továbbá, hogy a költségvetésből igényelhető, akár 25 ezer forintos törlesztési támogatás folyósítására eddig 13 adósságrendezési eljárás során került sor. Ilyen támogatást a lakhatási feltételek biztosítására szolgáló ingatlanokkal kapcsolatos hitelek esetében lehet igényelni.