2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lehetséges forgatókönyvekről - amelyek között meglepő is van - Feledy Botond beszélt.

A külpolitikai szakértő laptársunknak, a Privátbankár.hu-nak nyilatkozott arról, hogy milyen lehetőségek állnak a magyar kormánypárt előtt, miután a Fidesz ma bejelentette távozását az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójából.

Ha függetlenek maradnak képviselőik, akkor jelentős anyagi támogatástól esnek el, és nem lesz garantált bizottsági tagságuk.

Ha nem akarnak függetlenek maradni, akkor két képviselőcsoport jöhet szóba: az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR, ennek tagja a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság), valamint az Identitás és Demokrácia (ide tartozik például a német Alternatíva Németországért és az olasz Liga, melynek vezetőjével, Matteo Salvinivel szerdán telefonon beszélt Orbán Viktor).

Még nem tudni, Orbán Viktor nevet-e a végén. (Fotó: EPA/Julien Warnand)
Még nem tudni, Orbán Viktor nevet-e a végén. (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Feledy Botond szerint még az is elképzelhető, hogy

a fideszes EP-képviselők új frakció létrehozásával próbálkoznak majd. Ehhez összesen 25 képviselőt kellene összegyűjteniük hét különböző országból.

A Fidesz kiválása az EP-frakcióból persze még nem jelenti automatikusan a búcsút a Néppárttól, tette hozzá. 

A tagság amúgy is fel van függesztve. A magyar kormánypártnak nem érdeke kilépni a pártcsaládból addig, amíg nem tud biztonságosan landolni máshol. 

A teljes cikket, amelyben szó esik még a kilépés "időzítésének" okairól, a Merkel-éra végéről, a Szájer-ügy hatásáról és a mai történések előzményeiről, és amelyben egy berlini forrás is megszólal, a Privátbankár.hu-n olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!