3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörléséről döntött korábban, ezt áthúzta a koronavírus-járvány, ami miatt ez most csúszik. Ezért holnap, október 31-én ismét vissza kell állítanunk óráinkat, így egy órával mégiscsak több alvás jut mindannyiunknak.

Az Európai Parlament (EP) még 2019 márciusában biztosította támogatásáról a tagállamokat az évenkénti kétszeri óraátállítás 2021-es megszüntetéséről. Akkor a strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntöttek, 2021 márciusában állíthatták volna át utoljára az órájukat, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Holnap ne felejtsük el visszaállítani óráinkat. Fotó: Depositphotos
Holnap ne felejtsük el visszaállítani óráinkat. Fotó: Depositphotos

 

Az, hogy Magyarország végül a nyári vagy a téli időszámítást választja, nem dőlt még el, de a kormány már jelezte, az uniós tagállamok nagyobb táborához fog csatlakozni a kérdésben, vagyis nem támaszt majd ellenvetést sem egyik, sem a másik időszámítás bevezetésével szemben sem.

Az elmúlt évek felmérései szerint az órák átállítgatása káros hatásokkal járhat egyesek biológiai órájára, ezért az emberek többsége nem kedveli az egyórás ide-oda tolódásokat. Az, hogy mennyien nem kedvelik, bizonyítja a Európai Unióban végzett közvéleménykutatás, mely szerint a lakosok 84 százaléka (!) törölné el ezt az egész procedúrát.

Az Európai Parlament egymás közötti egyeztetésre kérte fel a tagállamokat és a Bizottságot annak érdekében, hogy ne forgassa fel a kontinens életét az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. 

Az utóbbi két évben viszont jóval fontosabb dolgok kerültek fókuszba, aminek köszönhetően sem 2020-ban, sem 2021 első felében a soros elnökségek egyike sem tárgyalta a kérdést, ami minden bizonnyal a koronavírus-járványnak köszönhető.

A Magyar Alvás Szövetség álláspontja szerint a nyári időszámítás (Daylight Saving Time) alkalmas az emberi bioritmus megzavarására. Ez szabályozza azokat a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak, például a vérnyomás értékek, a pulzusszám, a testhőmérséklet és a glükokortikoid hormonok szintje. A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket. Ugyanakkor egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a rendszeres túl korai ébredés vagy a késő esti napfény, bármilyen csalóka legyen is ez utóbbi, negatívan befolyásolják a közérzetet, a szellemi frissességet, az iskolai teljesítményeket, sőt esetenként a gazdasági teljesítményt is.”

De mivel az Európai Parlament még mindig nem hozta meg az óraátállítás sorsával kapcsolatos döntését, így most a nyári időszámítás (2021. március 28.) után a téli időszámítás kezdetét is végig kell asszisztálnia mindenkinek. Azaz holnap, 2021. október 31-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az óráinkat, persze ha csak a reggeli felkelés után tesszük meg, akkor sem dől össze a világ.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!