<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulás visszavonását.

A Fővárosi Közgyűlés visszavonta - feltételekhez kötve - a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását. 

Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén

- szerepel a megszavazott határozatban. Tehát egy feltételekhez kötött hozzájárulás visszavonásról van szó. Vagyis ez még nem jelenti azt, hogy biztosan nem lesz atlétikai világbajnokság Budapesten. A városvezetés az elfogadott határozatot egy erős jelzésnek szánta: amennyiben jogilag is megtörténik a terület átadása a Fudan Alapítványnak, akkor a főváros visszavonja a hozzájárulását az atlétikai vb-hez.

Karácsony Gergely főpolgármester indoklása szerint az Orbán-kormány megszegte az ígéretét azzal, hogy a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket – a magyar egyetemisták olcsó lakhatását biztosító kollégiumi fejlesztés megvalósítása helyett – egy kínai elitegyetemet fenntartó alapítvány számára kívánja ingyenesen átadni, illetve a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát nem biztosította.

Én azt szeretném ha lenne atlétikai világbajnokság és Diákváros is, de a kormány megsértette a korábbi megállapodást

- fogalmazott Karácsony Gergely. 

A Fidesz szerint a Fővárosi Közgyűlésnek nincs is illetékessége az ügyben, mert a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával a rendezési jogot. Erre reagálva a főpolgármester elmondta: olyan városba a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem viszi a világbajnokságot, ahol az adott városvezetés nem támogatja a rendezést. Ezt pedig Karácsony Gergely onnan tudja, hogy többször is tárgyalt a nemzetközi szövetséggel.

Ellenben nem szavazták meg a DK-frakció előterjesztését az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban, ami ezt tartalmazta:

A Fővárosi Közgyűlés kifejezi a szándékát, hogy visszavonja a világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulást a Diákváros megépítését akadályozó kormányzati és országgyűlési döntések miatt

- szerepelt a DK javaslatában, amit hosszas vita után nem szavaztak meg. A vita a szándék szó jelentéséről szólt, hogy az mennyire tükröz végleges döntést.