<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szigorítana a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a nagyobbik kormánypárt.

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – közölte a Mandinerrel Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint

a cél, hogy külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, feleljen meg a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást – írja a lap.

Kósa Lajos szerint el kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát. Fotó: MTI
Kósa Lajos szerint el kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát. Fotó: MTI

Kósa szerint úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma.

Az ügy előzménye, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága január végén immár másodszor hozott nyilvánosságra titkosszolgálati jelentést az ellenzékhez köthető szervezetekhez érkező külföldi pénzekről. Vagy ahogy a kormánypárti retorikában emlegetik: a dollárbaloldalról.