<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

USA, az Egyesült Királyság, Portugália és India. Ezek magasan átoltott és természetes immunitással rendelkező személyekben gazdag országok, ezért beléphetnek az úgynevezett endémiás szakaszba.

Az USA, az Egyesült Királyság, Portugália és India lehetnek az első országok, amelyek kikerülnek a fenti kritériumok alapján a vírus szorításából, ám a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a SARS-CoV-2 továbbra is kiszámíthatatlan vírus, amely az oltatlanok körében agresszívan terjed tovább - dolgozta fel a Reuters írását az Infostart.

Egy év múlva vonhatjuk csak az ellenőrzésünk alá? Fotó: PixabayEgy év múlva vonhatjuk csak az ellenőrzésünk alá? Fotó: Pixabay

A brit hírügynükség számos szakértőt kérdezett meg, akik közül senki sem zárja ki azt a szcenáriót sem, hogy a folyamatosan mutálódó vírus képes a nehezen megszerzett immunitást megkerülő variánsokat is létrehozni, de többen is azt fejezték ki: úgy hiszik, a következő évben sok ország túl lesz már a pandémia nehezén.

"Úgy gondoljuk, hogy mostantól 2022 végéig bekövetkezik az a pillanat, amelyben ellenőrzésünk alá vonjuk ezt a vírust és jelentősen csökkenthetjük a súlyos megbetegedéseket és a halálozást" - mondta Maria Van Kerkhove epidemiológus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírusra adott válaszlépéseit meghatározó csoport vezetője.

A WHO jelenlegi célja az, hogy a jövő év végére a Föld lakosságának 70 százaléka be legyen oltva a vírus ellen.

Európában viszont a delta az olyan alacsonyan átoltott országokban, mint Románia vagy Bulgária, agresszívan tud terjedni, illetve a maszkviselési kötelezettséget feloldó államokban is könnyebben okoz új megbetegedéseket.

Ha egy ország belép az endémiás szakaszba, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz félnivalónk a betegségtől. A következő években is sok megbetegedést és halált okoz majd, akárcsak a malária, és egyes szakértők szerint lesznek kitörések is azokban az országokban, amelyekben alacsony az átoltottság. Mások úgy gondolják, az influenzához hasonlóan szezonális megbetegedéssé fog válni a koronavírus. Sőt, megint mások szerint évtizedek alatt az is bekövetkezhet, hogy sokkal kevésbé halálos, főként gyermekeket érintő megbetegedés lesz belőle.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.