4p

Aligha fogja segíteni az újságírók munkáját, hogy Mészáros Lőrinc is egyre jobban kedveli a magántőkealapokat és egyre több cégét tereli a titokzatos kasszák felügyelete alá.

Kicsivel még átláthatatlanabb lett Mészáros Lőrinc vagyona, ugyanis több, eddig hozzá köthető cégnek magántőkealapok lettek a tulajdonosai. Ezeknek az alapkezelőknek pedig pont az a lényegük, hogy nehezebb legyen kideríteni, pontosan ki áll a háttérben és milyen pénzek vándorolnak ezekbe a kasszákba. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mindenesetre nem látta akadályát, hogy az MKB Magántőkealap összefonódjon a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-vel, az erről szóló hatósági engedélyt május 18-án adta ki az érintetteknek.

A gépjárművek bérbeadásával és flottakezeléssel foglalkozó társaság 2016-ban alakult és eddig a Mészáros cégcsoport tagja volt, konkrétan a Talentis Group Zrt.-hez tartozott. Igazán jól megy mostanában az autókereskedőknek, hiszen 2021-ben 4,6 milliárd forintos forgalom mellett 141 millió forintos profitnak örülhettek. Azt nem tudni, hogy Mészáros Lőrinc miért látta jónak, hogy a jövőben az MKB Magántőkealap legyen a cég tulajdonosa. Illetve már ez sem teljesen biztos, hiszen a Magántőkealap eddig az MKB Befektetési Alapkezelő Zrt. irányítása alatt állt, de május 1-e óta az utóbbi már MBH Befektetési Alapkezelő Zrt. néven tevékenykedik.

Persze a Mészáros M1 Autókereskedőnek eddig is volt némi köze a a Takarék-csoport összeolvasztásából születő Magyar Bankholdinghoz, hiszen lapunk írta meg 2021 nyarán, hogy egyedüli részvényese lett a Takarékbank flottájának kezeléséért felelős MA-TAK-EL Zrt.-nek.

Az ügylet érdekessége még, hogy a GVH előtti vizsgálatban az MKB Magántőkealapot a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda képviselte, amely a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, 4200 ügyvédet foglalkoztat a világ több mint 40 országában. Az ügyvédi iroda korábban dolgozott az Orbán-kormánynak és a médiahatóságnak is.

A Mészáros-cégbirodalomból azonban nemcsak a flottakezelő cég vándorolt át egy magántőkealaphoz, hanem például a tokaji borvidéken terpeszkedő Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft is. Nyilvános adatbázisok szerint a Béta Magántőkealapnak április 19-e óta már minősített többsége van a cégben.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget Fotó: MTI

Mészáros Lőrinc 2016-ban bukkant fel a tokaji borvidéken: a Búzakalász 66 nevű vállalkozása akkor szerezte meg a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t, illetve a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos. Most már viszont a Béta magántőkealap, amely persze nem mentes a felcsúti vállalkozó befolyásától: a Status Capital Zrt. kezeli, ennek pedig Mészáros Lőrinc a gazdája.

A 600 éves történelmi pincénk több mint 1 kilométer hosszan, öt szint mélységségben található a Dereszla dűlői alatt

- vall magáról a pincészet.

Nem a borászkodásból lett Magyarország leggazdagabb embere a felcsúti sikerember, hiszen a Dereszla Bortermelő 2021-ben 722 millió forint forgalom mellett 34,8 millió forint nyereséggel zárt.

Érdekesség, hogy a Dereszla a tulajdonosa az Észak-Magyarországi Fejlesztési Zrt.-nek, amely pedig már a Diósgyőr kosárlabda-, jégkorong- és röplabdacsapatáért is felelős. Tehát a magántőkealapos átcsoportosítás közvetve a diósgyőri sportéletet is érinti.

A magántőkealapokról korábban az Átlátszó írt cikket, amelyben kifejtette: az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a gombamód szaporodó hazai magántőkealapokról, amelyek számos iparágba bevásárolták magukat cégek megvételével, ám az alapok mögött álló befektetők kiléte titokban maradt. Szerintük a magántőkealapok mára gyakorlatilag felváltották az offshore cégeket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!