<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Aligha fogja segíteni az újságírók munkáját, hogy Mészáros Lőrinc is egyre jobban kedveli a magántőkealapokat és egyre több cégét tereli a titokzatos kasszák felügyelete alá.

Kicsivel még átláthatatlanabb lett Mészáros Lőrinc vagyona, ugyanis több, eddig hozzá köthető cégnek magántőkealapok lettek a tulajdonosai. Ezeknek az alapkezelőknek pedig pont az a lényegük, hogy nehezebb legyen kideríteni, pontosan ki áll a háttérben és milyen pénzek vándorolnak ezekbe a kasszákba. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mindenesetre nem látta akadályát, hogy az MKB Magántőkealap összefonódjon a Mészáros M1 Autókereskedő Kft.-vel, az erről szóló hatósági engedélyt május 18-án adta ki az érintetteknek.

A gépjárművek bérbeadásával és flottakezeléssel foglalkozó társaság 2016-ban alakult és eddig a Mészáros cégcsoport tagja volt, konkrétan a Talentis Group Zrt.-hez tartozott. Igazán jól megy mostanában az autókereskedőknek, hiszen 2021-ben 4,6 milliárd forintos forgalom mellett 141 millió forintos profitnak örülhettek. Azt nem tudni, hogy Mészáros Lőrinc miért látta jónak, hogy a jövőben az MKB Magántőkealap legyen a cég tulajdonosa. Illetve már ez sem teljesen biztos, hiszen a Magántőkealap eddig az MKB Befektetési Alapkezelő Zrt. irányítása alatt állt, de május 1-e óta az utóbbi már MBH Befektetési Alapkezelő Zrt. néven tevékenykedik.

Persze a Mészáros M1 Autókereskedőnek eddig is volt némi köze a a Takarék-csoport összeolvasztásából születő Magyar Bankholdinghoz, hiszen lapunk írta meg 2021 nyarán, hogy egyedüli részvényese lett a Takarékbank flottájának kezeléséért felelős MA-TAK-EL Zrt.-nek.

Az ügylet érdekessége még, hogy a GVH előtti vizsgálatban az MKB Magántőkealapot a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda képviselte, amely a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, 4200 ügyvédet foglalkoztat a világ több mint 40 országában. Az ügyvédi iroda korábban dolgozott az Orbán-kormánynak és a médiahatóságnak is.

A Mészáros-cégbirodalomból azonban nemcsak a flottakezelő cég vándorolt át egy magántőkealaphoz, hanem például a tokaji borvidéken terpeszkedő Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft is. Nyilvános adatbázisok szerint a Béta Magántőkealapnak április 19-e óta már minősített többsége van a cégben.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor beszélget Fotó: MTI

Mészáros Lőrinc 2016-ban bukkant fel a tokaji borvidéken: a Búzakalász 66 nevű vállalkozása akkor szerezte meg a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő Kft.-t, illetve a Dereszlához kötődő másik két borászatban, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is a Búzakalász lett a tulajdonos. Most már viszont a Béta magántőkealap, amely persze nem mentes a felcsúti vállalkozó befolyásától: a Status Capital Zrt. kezeli, ennek pedig Mészáros Lőrinc a gazdája.

A 600 éves történelmi pincénk több mint 1 kilométer hosszan, öt szint mélységségben található a Dereszla dűlői alatt

- vall magáról a pincészet.

Nem a borászkodásból lett Magyarország leggazdagabb embere a felcsúti sikerember, hiszen a Dereszla Bortermelő 2021-ben 722 millió forint forgalom mellett 34,8 millió forint nyereséggel zárt.

Érdekesség, hogy a Dereszla a tulajdonosa az Észak-Magyarországi Fejlesztési Zrt.-nek, amely pedig már a Diósgyőr kosárlabda-, jégkorong- és röplabdacsapatáért is felelős. Tehát a magántőkealapos átcsoportosítás közvetve a diósgyőri sportéletet is érinti.

A magántőkealapokról korábban az Átlátszó írt cikket, amelyben kifejtette: az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a gombamód szaporodó hazai magántőkealapokról, amelyek számos iparágba bevásárolták magukat cégek megvételével, ám az alapok mögött álló befektetők kiléte titokban maradt. Szerintük a magántőkealapok mára gyakorlatilag felváltották az offshore cégeket.