1p

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden meglepő döntést hozott: a várakozásokkal ellentétben 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az intézkedés hátteréről Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tart sajtótájékoztatót. Az eseményről lapunk percről percre tudósít.

Kövesse velünk ön is Virág Barnabásnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének keddi sajtótájékoztatóját!

Hopp, egy jelentős kamatvágás

Mint arról lapunk nem sokkal délután 2 óra után beszámolt, a Monetáris Tanács keddi ülésén 75 bázisponttal, 13-ról 12,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ezzel nagy meglepetést okozva.

Megszédült a forint

A jegybanki döntés után a forint euróhoz viszonyított árfolyama alaposan megremegett, nemzeti devizánk délután 2-kor pár perc alatt közel két forintot gyengült a közös fizetőeszközzel szemben – számolt be nem sokkal negyed 3 után a szintén a Klasszis Média által kiadott laptársunk, a Privátbankár.

Kicsit később megnyugodott a piac, de a forint árfolyama még így is jóval gyengébb, mint a kamatdöntés bejelentése előtt volt.

További árfolyamokért kövesse a Privátbankár árfolyamfigyelőjét! >>

Itt az első elemzői kommentár

„A lépés meghaladja a 25-50 bázispontos elemzői és piaci várakozásokat, azaz a jegybank a vártnál nagyobbat lazított” – írja kommentárjában Regős Gábor, a Makronóm Intézet elemzője, aki megjegyzi, bár a jegybank előző havi közleményében óvatos monetáris politikáról és a szigorú monetáris kondíciók fenntartásártól beszélt, ez inkább csak kommunikációs szinten maradt meg.

Regős szerint a falat a szeptemberi 12,2 százalékos inflációs adat jelenti, mert az MNB kijelentette, a reálkamatot a pozitív tartományban kívánja tartani.

Az elemző rámutat, a jegybanki lazítást a lassuló infláció és folyó fizetési mérleg javuló egyenlege valóban lehetővé teszi, azonban a külső környezet alakulása gátat szab neki. A nagy jegybankok jellemzően még nem kezdtek lazítani, sőt, a Fed még a szigorítási ciklusát sem zárta le, így a csökkenő kamatkülönbözet kockázatot jelent – a hazánk adottságaiból következő kockázati felárat a piac elvárja.

Regős felveti, hogy amennyiben a következő két hónapban az alapkamat a mostani ütemben mérséklődik, az év végére 10,75 százalékot érhet el – ám kérdésként teszi fel, hogy ez a csökkentési ütem fenntartható-e.

Összességében úgy véli, a jegybanki kamatcsökkentés reálgazdasági hatásai ellentétesek: a magasabb infláció és gyengébb forintárfolyam káros a gazdaságra, míg az élénkebb hitelezés hasznos neki. E két tényező között kell a jegybanknak egyensúlyoznia – úgy tűnik, hogy most inkább a hitelezés élénkítését helyezte előtérbe – zárul Regős Gábor kommentárja.

Korábban Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője is az irányadó kamat csökkentését vetítette elő.

 

Dezinfláció és külső kockázatok

A monetáris politika új szakaszában a Monetáris Tanács lépésről lépésre, körültekintően, adatvezérelt módon hoz döntést – közölte Virág Barnabás. A dezinfláció és a folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása tette lehetővé, hogy csökkentsék az alapkamatot. Az erősödő külső kockázatok ugyanakkor visszafogják a kamatcsökkentés lehetőségét – magyarázta az alapkamat csökkentését Virág Barnabás.

Vége a recessziónak?

A befektetői hangulatot a fejlett piaci hozamemelkedés és a geopolitikai helyzet rontották – mondta az MNB alelnöke.

A maginfláció kedvezőbb lett a vártnál, negyedéves összehasonlításban 4 százalék alá csökkent. A dezinflációval a hazai reálkamat pozitív tartományba került, ez pedig az év végéig folytatódni fog – ígérte Virág Barnabás, aki úgy véli, a harmadik negyedévben kikerülhettünk a recesszióból.

Mint ismert, a magyar gazdaság már egymást követő négy negyedév óta folyamatosan zsugorodik.

Pozitív reálkamatok

Nincs megoldás az orosz–ukrán háborúban, és a gázai konfliktus is kockázatot növel – tájékoztatott az alelnök. A világ meghatározó gazdaságaiban a reálkamatok pozitívvá váltak vagy épp most válnak, erre a feltörekvő gazdaságoknak is reagálniuk kell – emelte ki Virág.

Gáz- és olajárak

A gázárak emelkedtek, az olajárak viszont ugyanazon a magas, 90 dollár körüli szinten maradtak – húzta alá Virág, aki szerint ez is a geopolitikai helyzetnek köszönhető.

Tánc és árcsökkentés

2024-ben is folytatni kell az infláció elleni küzdelmet – húzta alá az MNB alelnöke, aki szerint erőteljes dezinflációs pályát jelent a maginfláció csökkenése. Azt is hozzátette, az üzemanyagok és szabályozott termékek árváltozása nélkül nézve összességében csökkentek az árak.

A kamatfolyosó továbbra is szimmetrikus

A kamatfolyosót a jegybanki alapkamattal párhuzamosan változtatták, így az O/N egynapos betét és az O/N egynapos fedezett hitel kamata is 75-75 bázisponttal csökkent – ismertette a monetáris döntés további intézkedéseit Virág Barnabás.

Év végre 7-8 százalékos infláció érhető el?

Az inflációs célt Virág Barnabás decemberre 7-8 százalék közötti tartományban jelölte meg, de hozzátette, erősödnek a külső kockázatok, ezért indokolt a körültekintés.

Emelkedő reálkamatok

A dezinfláció lendületesen folytatódik, ami azt jelenti, hogy a hazai reálkamatpálya az év végéig emelkedik – mondta kérdésre válaszolva a jegybanki alelnök. A jelenlegi információk alapján Virág reálisnak tartja az éves szinten 11 százalékos kamatot.

Lehetett volna több vagy kevesebb

Volt olyan opció 50 vagy 100 bázisponttal csökkenjen az alapkamat – tájékoztatott az alelnök, de kérdésre elárulta, ennek ellenére egyhangú döntés volt a 75 bázispontos kamatvágás.

Bérnövekedésben bízik a jegybank is

A jegybanki előrejelzés szerint jó esély van arra, hogy kiegyensúlyozott növekedés lesz 2024-ben, amely 3-4 százalékra rúghat. Virág Barnabás úgy véli, egy ilyen kiegyensúlyozott növekedés nem fog veszélyt jelenteni a dezinflációs folyamatokra. Az alelnök abban is bízik, hogy az ebből következő profitnövekedményből bérnövekedmény válik, ez pedig nem fog érdemi változást hozni az inflációs pályában.

Itt a vége!

Virág Barnabás háttérbeszélgetése ezzel véget is ért. A forint közben fél 4-re az euróval szemben visszaerősödött 381,6-es szintre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!