2p

Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy napjaink két olyan témája, ami gyakorlatilag mindenkit foglalkoztat, a forintárfolyam és az infláció. Kívülállóként azt látjuk, hogy az infláció hónapról hónapra egyre magasabb, májusban már kétszámjegyű lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének legutóbbi előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index csak még magasabbra mehet fel, júniusban már 11-12 százalék között lehet, éves átlagban pedig akár 12,6 százalék is 2022-ben.

Az infláció fékezése érdekében immár több mint egy éve emeli az MNB az irányadó kamatát, illetve kamatait, merthogy nem egy van, hanem kettő is: a jegybanki alapkamat és az egyhetes betéti kamatok. Arról lehet vitatkozni, hogy a jegybank idejében kezdett-e a monetáris szigorításba, s annak mértéke elegendő volt-e, mindenesetre a közgazdasági logika azt diktálná, hogy az emelkedő kamat hatására a forint majd erősödik. Mégis azt látjuk, hogy folyamatosan gyengül.

Mi lehet ennek az oka? S meddig mehet fel az infláció? Mennyire adottság a külső környezet, előbb a pandémia, most pedig az orosz-ukrán háború? Mindezek fényében lehet-e nagyobb mozgástere az MNB-nek, s tehet-e valamit a fiskális politika?

Klasszis podcastunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!