<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy napjaink két olyan témája, ami gyakorlatilag mindenkit foglalkoztat, a forintárfolyam és az infláció. Kívülállóként azt látjuk, hogy az infláció hónapról hónapra egyre magasabb, májusban már kétszámjegyű lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének legutóbbi előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index csak még magasabbra mehet fel, júniusban már 11-12 százalék között lehet, éves átlagban pedig akár 12,6 százalék is 2022-ben.

Az infláció fékezése érdekében immár több mint egy éve emeli az MNB az irányadó kamatát, illetve kamatait, merthogy nem egy van, hanem kettő is: a jegybanki alapkamat és az egyhetes betéti kamatok. Arról lehet vitatkozni, hogy a jegybank idejében kezdett-e a monetáris szigorításba, s annak mértéke elegendő volt-e, mindenesetre a közgazdasági logika azt diktálná, hogy az emelkedő kamat hatására a forint majd erősödik. Mégis azt látjuk, hogy folyamatosan gyengül.

Mi lehet ennek az oka? S meddig mehet fel az infláció? Mennyire adottság a külső környezet, előbb a pandémia, most pedig az orosz-ukrán háború? Mindezek fényében lehet-e nagyobb mozgástere az MNB-nek, s tehet-e valamit a fiskális politika?

Klasszis podcastunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.