4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkaadók szerint sokba kerül nekik a parlament döntése a béren kívüli juttatásokról.

Kedden folytatódtak a bértárgyalások, mindhárom fél - munkaadók, munkavállalók és a kormányzat - részvételével. Az ott elhangzottak megerősítik lapunk információit, hogy a munkaadók és a munkavállalók közös feltételek mentén látják megvalósíthatónak a jövő évi minimálbér-emelést. Kiderült továbbá, hogy a legalacsonyabb bérszintek felett visszafogottak lehetnek a béremelések.

Most dől el, mennyivel lesz több a pénzünk jövőre
Most dől el, mennyivel lesz több a pénzünk jövőre

A tárgyaláson közölt álláspontok szerint a munkavállalók 13-15, a munkaadók egy számjegyű minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak. Közös alap - és ezt megerősítette a tárgyalásokon a Liga Szakszervezet képviselője -, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentésére már jövő januárban sor kerüljön, szemben a kormány által lebegtetett júliussal. Továbbá a béren kívüli juttatásoknál is a legnépszerűbb elemek kedvezményes adózásának megőrzését várják el a kormánytól (épp a legutóbbi egyeztetés napján ogadta el a parlament az őszi adócsomagot, amely érdemi változást nem hozott ebben a kérdésben, vagyis a jövő év elejétől a munkabér szerint adóznak majd ezek a juttatások, mint például a lakhatást, munkába járást segítő kifizetések).

A munkaadók arra hívták fel a figyelmet, hogy a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítása miatt, a juttatások nettó értékének megőrzése olyan terhet jelentene számukra, mintha a szochó 3-4 százalékkal emelkedne. Ezért is sürgetik az adó mihamarabbi csökkentését, illetve a juttatásokkal kapcsolatos kormányati álláspont felülvizsgálatát. Ha erre nem kerül sor, akkor a jövő évre hivatalosan tervezett 3 százalékos infláció felett csak kis mértékben emelkedhetnek a kötelező legkisebb bérek - közölték.

A munkavállalók pedig azt javasolják, hogy a költségvetés járuljon hozzá a béremelés költségeihez, azáltal, hogy a garantált bérminimum mértékéig jelentősen csökkentsék az adózást, vagy ne is kelljen adózni (egyben a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlését is szorgalmazzák). Ennek logikája, hogy amennyiben a munkavállalókra nem jutna adó eddig a bérszintig, akkor alacsonyabb bruttó emeléssel is el lehetne érni, hogy érdemben növekedjen nettó értelemben a minimálbér. Egy ilyen döntés azonban ellentétes lenne a kormányzati adópolitikával, amely mindenkire érvényes, egykulcsos rendszerben adóztatja a jövedelmet.

Az egyik érdekes, de kevésbé hangsúlyozott felvetés szerint a versenyszféra egészére is ideje volna bérajánlást tenni. A munkavállalói oldal javaslata szerint a költségvetési törvényben szereplő átlagos 8,8 százalékos bruttó béremelkedésről kellene megállapodniuk a feleknek.

Ami azt jelentené a szakszervezetek által javasolt 13-15 százalékos minimálbér-emelést figyelembe véve, hogy a kötelező legkisebb bérek feletti bérszinteken visszafogottabb emelésre nyílna mód. Ha a bérskála alján 13-15 százalékkal emelkednek a bérek, akkor a 8,8 százalékos átlaghoz elég, ha 5-6 százalékkal kapnak többet jövőre azok, akik nagyobb fizetésért dolgoznak. Mivel jövőre meghaladhatja a 3 százalékot az infláció - a kormány még kitart a 2,7 százalékos prognózisa mellett, de az MNB már 3,1 százalékot jelez - a béremelések reálértéken még szerényebbek lehetnek ebben a körben.

 

A kormány válasza lehűthette a kedélyeket, abból ugyanis kiderült, hogy az államháztartási hiánycélon már nem lehet tovább lazítani. Vagyis nincs tér az újabb, munkavállalók által kért adócsökkentésre. A minimálbérrel kapcsolatban annyi a kormányzati oldal véleménye, hogy amennyiben nem tudnak megállapodni a felek, akkor majd a kormány dönt ebben a kérdésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!