2018. december 2. 13:33
mfor.hu

Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök a World Economic Forum oldalán írt cikket az izlandi genderpolitikáról annak alkalmából, hogy országa vezeti a WEF nemek közti egyenlőséget vizsgáló listáját. Mit lehet tanulni a kis országtól, hogyan lehetne segíteni a nők visszailleszkedését a munkaerőpiacra a gyermekvállalás után?

A ranglista első öt helyéből négyet skandináv országok foglalnak el, és ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis az északi országokban jellemzően sokkal erősebb a szociális háló, ez pedig elengedhetetlen olyan társadalmak felépítéséhez, amely segíti a nemek közti egyenlőséget - írja a WeForum nyomán a Privátbankár.

Amellett, hogy az északi országokban komoly sikereket értek el a nőjogi mozgalmak, két alapvető kormányzati döntésre is szükség volt ahhoz, hogy ténylegesen közelebb kerüljön egymáshoz a két nem.

Egyrészt az univerzális, magas minőségű bölcsődei, óvodai és egyéb gyermekfelügyeleti rendszer kialakításának köszönhetően a nők gyorsabban vissza tudtak térni a munkaerőpiacra, és szívesebben vállaltak gyereket, másrészt a jól fizetett szülői szabadságok bevezetésével és az apákra történő kiterjesztésével egyre inkább sikerült eltűntetni azt az előítéletet, miszerint a nőket nem jó alkalmazni, mert ha szülnek, ki fognak esni a munkából.

A miniszterelnök egyébként kiváló példája annak, hogy mennyire jól működnek ezek az intézkedések, Jakobsdóttir ugyanis három gyerekes édesanya, hivatalba lépésekor a legkisebb fia is csak hat éves volt.

Még mindig van hová fejlődni

Ugyan az izlandi intézkedések nagyon progresszívek és szinte minden országnak lenne mit tanulni az északi országtól, azt a politikusnő sem tagadja, hogy továbbra is léteznek egyenlőtlenségek és a nők elleni erőszak.

A #MeToo-mozgalom itt is felfedett olyan mindennapi rendszerszerű problémákat, erőszakot és szexuális zaklatásokat, amelyek szinte minden nőt érintettek, ráadásul az alapvetően homogén társadalomba a bevándorlás során bekerülő nőkkel szemben is folyamatos a diszkrimináció.

Katrín Jakobsdóttir szerint aggodalomra ad okot, hogy a mai napig egyetlen országban sem sikerült megoldani a nők elleni erőszak problémáját, valamint, hogy a nemi egyenlőséget mérő indexek egyike sem méri ezt. Ugyan ez az esetek súlyosságát megítélő törvényi különbségek miatt nem teljesen összehasonlítható az országok közt, de a miniszterelnök szerint már egy hozzávetőleges nemzetközi összehasonlítás is nyomást helyezne a kormányokra a női jogok védelme érdekében.

A női vezetők fóruma

Az egyenlőtlenségek csökkentésének újabb fóruma lehet az Izlandon tartandó Globális Női Vezetői Fórum (WLGF) és a Női Politikai Vezetők Fóruma (WPL), amelyre az egész világból várnak nőket a politikából, üzleti életből. tudományokból és a civil szférából, hogy együtt ötleteljenek és dolgozzanak a jobb társadalmi felépítésért és a nemek közti egyenlőtlenségek csökkentéséért.

(WeForum.org)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.