3p

A miniszterelnök azt mondta, békehelyzetben beleférne, hogy a körülbelül 450 ezer katás kisvállalkozóból mintegy 300 ezer nem magánszemélyeknek, hanem cégeknek számláz, most nem, mivel így a nyugdíjrendszer működése kerülhet veszélybe.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos, mai interjúja elején ismét szóba hozta a háborús inflációt. "Harcolni kell mindenért" - mondta. Két harc lesz:

  • az energiáért
  • a munkahelyekért.

Utóbbi kapcsán azt mondta, mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert recesszió jön.

Az energiára áttérve emlékeztetett arra, hogy a háború miatt az áram ára az öt-, a gázé a hatszorosára emelkedett.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2022. július 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő megismételte a két nappal korábbi döntéseket, amellyel energia veszélyhelyzetet hirdetett ki a kabinet, köztük a rezsicsökkentésen is változtatott.

Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a fejlett nyugati államok, mivel míg ott a rezsi a jövedelem ötödét, hatodát viszi el, addig nálunk esetenként a harmadát, sőt a felét is.

Ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor szegénységbe taszítanánk a családokat.

A készülő újabb, immár hetedik szankciós uniós csomag kapcsán felidézte, hogy Magyaroszág mindig is ellenezte az Oroszországgal szembeni megszorító intézkedéseket. Orbán Viktor szerint le kell ülni az oroszokkal, tárgyalni és békét kötni.

A kata-kiskapukat bezártuk és nem is fogjuk újra kinyitni - tért át a miniszterelnök az utóbbi napok legforróbb, ellenzéki tüntetések sorozatát kiváltó kormánydöntésre.

Amit jónak és szükségesnek nevezte Orbán Viktor. Aki saját bevallása szerint 2012-ben azok között volt, akik támogatták ezek bevezetését. Úgy vélte, eleinte nem is volt gond, mivel a katások eleinte magánszemélyeknek számláztak, ám később ez megváltozott, már cégeknek is állítottak ki számlákat, sőt egyre több vállalat használta ezt a formát bújtatott foglalkoztatásra.

Jelenleg 450 ezer katásból nagyjából 300 ezer egy cégnek számláz.

Ami békehelyzetben a kormányfő szerint belefér, most, háború idején azonban nem. S nem a költségvetés miatt, hanem azért, mert a katások nem fizetik be a nyugdíjkasszába azt az összeget, amelyet mások befizetnek, ha nem változtatnak, akkor a nyugdíjrendszer kerülhet veszélybe.

Orbán Viktor arról is tájékoztatott, hogy ma délután írja alá azokat a rendeleteket, amelyek a háború miatt többletforrásokat biztosít a hadseregnek, több mint 2 ezer határvadászt alkalmazhatnak, s a számuk 4 ezerre emelkedhet. Ők hároméves szerződést kapnak és a készenléti rendőrség keretén belül tevékenykednek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!