Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ez azt jelentené, hogy a törlesztőrészletek 2021-től ugyanakkorák lennének, mint március 18-áig, ami azonban csak úgy lehetséges, ha a hitel futamideje meghosszabbodik. Eddig úgy volt, hogy aki ezt nem szeretné, az választhatja a magasabb törlesztőrészletet, a mostani állásfoglalásból azonban arra lehet következtetni, hogy az MNB azt szeretné, ha a bankok az első megoldás felé terelnék az ügyfeleiket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban a kormány törlesztési moratóriumot írt elő az év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 milliárd, az év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelenti. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Fontos, hogy "az ügyfelek ez évi fizetési kötelezettségeit nem engedik el, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket" - hívja fel a figyelmet az MNB.

Amely ugyanakkor olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidőhosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak, így azok megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint a fenti elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.

Mfor-vélemény:

A képlet tehát világos. Aki most nem tudja törleszteni tovább a hitelét, mert például a koronavírus miatt munkáltatója elbocsátotta, vagy fizetés nélküli szabadságra küldte, annak mindenképpen könnyebbség, hogy 9 hónapig nem kell az adósságát rendeznie. Ez a résztartozás azonban nem törlődik, hanem csak kitolódik, 2021 elejétől folytatni kell a törlesztést - legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint, hiszen ezt a forgatókönyvet a járvány átírhatja.

Amennyiben nem, akkor 2021 elején a moratórium lehetőségével élő ügyfélnek két opciója van: az egyik, hogy kéri, a márciusival megegyező mértékű havi részletben folytatja a törlesztést. Ez esetben a futamideje meghosszabbodik. Méghozzá nemcsak a moratórium idejével, 9 hónappal, hanem valamivel többel, mivel a kamat a moratórium ideje alatt is tovább ketyeg. Hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak azt mondta ki, fizetési moratórium alatt tőke-, kamat-, díjfizetési kötelezettsége nem lehet az ügyfélnek, ezek megfizetése elhalasztódik a moratórium utáni időszakra, azt azonban nem, hogy ezen időszak alatt nem lehet kamatot felszámítani.

A másik opció, hogy az ügyfél kéri, maradjon az eredeti futamidő, ez viszont csak a törlesztőrészlete emelkedésével járhat.

Az MNB most azt várja el a bankoktól, hogy az első megoldást alkalmazzák, azaz a törlesztés futamideje hosszabbodjon meg. Ez azonban azt jelentené, hogy azok, akik 2021 elején úgy döntenének, vállalják a magasabb törlesztőt, annak érdekében, hogy adóssága az eredeti időpontban eltűnjön, ezt nem tehetnék meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.