2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arra a hétfői cikkünkre reagált a Magyar Nemzeti Bank, melyben azt firtattuk, a mostani mínusz 1855 milliárd forint után vajon mikor lesz újra plusz 10 milliárd a jegybank saját tőkéje.

Rejtély, hogyan lesz záros határidőn belül ismét pozitív, legalább a 10 milliárd forintos jegyzett tőkére rúgó saját tőkéje a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), és ha ezt a feltételt „elfogadható időn belül” nem teljesíti a hazai jegybank, akkor bizony az adófizetők forintjaiból kell feltőkésíteni a pénzintézeti hierarchia csúcsán levő intézményt - írtuk hétfői cikkünkben az MNB jelenlegi helyzetéről. 

Kedden a jegybank reagált a cikkre, mégpedig a következőt (szó szerinti idézet): 

"Ahogy már számtalan esetben tájékoztattuk a közvéleményt és a sajtó képviselőit a korábbi sikeres válságkezelés és az infláció elleni küzdelem miatt a világ számos jegybankjához hasonlóan az MNB is átmenetileg veszteségekkel szembesült, ezt viszont a jegybanktörvény értelmében nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank későbbi nyereségéből. Az Európai Központi Bank által is elfogadott új jegybanktörvény révén és a Költségvetési Tanács egyetértésével, az MNB középtávon sikeresen tudja majd helyreállítani eredményességét. Minden ezzel ellentétes állítás félrevezető és alkalmas az olvasók megtévesztésére. Európa és világ számos országában látjuk, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hitelesen tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni. Mindezek fényében pedig az MNB döntéseit nem profitalapon hozza meg, hanem a mandátumára, az árstabilitás elérésére és fenntartására, valamint a pénzügyi stabilitás megőrzésére fókuszál."

Mfor-kommentár

Köszönjük, hogy az MNB is megerősítette a cikkünkben leírtakat. Ugyanakkor sajnáluk, hogy a jegybank reakciójában halvány utalás sincs arra, hogy a későbbi várható nyereségek milyen időtávon töltik vissza plusz 10 milliárd forintra a jelenleg mínusz 1855 milliárd forintos saját tőkét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!