<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lezajlott az első egyeztetési kör arról, hogy milyen módon kompenzálhatják majd az üzemanyagárstop által nehéz helyzetbe került kis benzinkutakat.

A kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, miután a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, valamint a Mobil Petrollal egyeztetett.

György László a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón elmondta: az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy meghallgassa a kisvállalkozások szempontjait - tette hozzá. Úgy fogalmazott: előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.

(Forrás: Pexels)
(Forrás: Pexels)

Így mentenék a kutakat

Perlusz László, a VOSZ főtitkára lapunknak úgy értékelt, hogy sikeresen lezajlott az egyeztetések első köre, arra számítanak, hogy sikerül megegyezésre jutni. Mint mondta, a javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a nehéz helyzetbe került kisebb cégek segítséget kapjanak, ugyanis ezek folyamatosan veszteséget termelnek. A főtitkár leszögezte, hogy a tárgyalások során azt nem vitatják, hogy az üzemanyagárak befagyasztása jogos volt, elismerik ezt, azonban úgy vélik, hogy fontos, hogy működjön a társadalmi szolidaritás és szélesebb tehervállalás, ne csak egy réteg viselje az inflációellenes lépések negatív hatását.

Arra a kérdésünkre, hogy javaslataik szerint pontosan milyen intézkedésekkel segítenék a megszorult, kisebb benzinkutakat üzemeltető cégeket, elmondta, hogy az áfa és a jövedéki adó csökkentése mellett terítéken van a nagykereskedelmi árak szabályozása is – ez utóbbi különösen azért lenne jelentős segítség a cégeknek, mivel a kormányzati árstop csak a kiskereskedelmi árakra vonatkozik: a nagykereskedelmi ár azonban továbbra is szabadon mozog. A bajba jutott cégek számára mindezek mellett kamatmentes, vagy alacsony kamatú hiteleket biztosítanának, ez az átmeneti helyzetben sokaknak jelentene segítséget.

Perlusz László kitért arra is, hogy a piaci szereplők elbizonytalanodtak, hiszen az eredetileg három hónaposra tervezett befagyasztást időközben hat hónapra tolták ki, így a szervezet fontosnak tartaná azt, hogy az árstop-intézkedésnek legyen meghatározott vége, vagy legyen előre láthatóan biztosítva az ellentételezés a cégek számára – a már említett intézkedések mellett például a dolgozók után fizetendő járulékokból adott kedvezmény formájában.

A főtitkár végül kiemelte, hogy a következő egyeztetési kör pontos időpontja még nincs meg, azonban fontos, hogy hamarosan megtörténjen ez, hiszen a problémát sürgős lenne minél gyorsabban orvosolni, mielőtt újabb benzinkutak kerülnek nehéz helyzetbe, vagy kényszerülnek bezárni.

Mi lesz a mennyiségi korlátozással?

Az elmúlt hetekben egyre több kút folyamodott ahhoz a megoldáshoz, hogy a hatósági áron tankolható üzemanyag mennyiségét korlátozta, ezzel kapcsolatban Perlusz László úgy fogalmazott, hogy ennek törvénybe foglalása is felmerült már korábban, de a mai egyeztetésen nem került terítékre. Hangsúlyozta: a kormány mindazonáltal nyitott az egyeztetésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.