7p

Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.

Bár a járvány második, néhol már harmadik hulláma ellen hozott újabb korlátozások elkerülhetetlenné teszik az újabb visszaesést, annak mértéke – döntően az iparnak köszönhetően – messze enyhébb lehet a 2020 tavaszi leálláshoz képest, kezdte a Takarékbank legfrissebb előrejelzésének ismertetését Suppan Gergely, a hitelintézet makrogazdasági elemzője.

Három forgatókönyvet is készítettek a Takarékbank elemzői 2021-re. Fotó: Takarékbank
Három forgatókönyvet is készítettek a Takarékbank elemzői 2021-re. Fotó: Takarékbank

Általánosságban elmondta, hogy szerinte kicsit lassabb ütemben, de egyre kedvezőbb jeleket mutat az ipar, egyes országokban az építőipar is. Figyelmeztetve egyúttal arra, hogy a nemzetközi turizmus, az erre épülő szolgáltatások, rendezvények felépülése azonban nem kezdődhet meg az oltóanyag tömeges alkalmazása nélkül, így ezen ágazatok stabilizálódása akár éveket vehet igénybe. Igaz, a kilábalás országonként eltérő lehet. A turizmustól erőteljesen függő dél-európai országok jelentős hátrányból indulnak, amit a járvány ismételt gyorsulása is súlyosbít.

Az északiak viszont az utazás, nyaralás elhalasztásából származó megtakarításaikat költhetik el, emiatt a kiskereskedelmi forgalmaik meglódulnak. Sőt ez már zajlik is, Norvégiában például két számjegyű a kiskereskedelem bővülése – mutatott rá a Takarékbank elemzője.

Suppan szerint több ágazat – mint a turizmus, az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, a rendezvényszervezés, a szórakozás, a szabadidős, kulturális és sporttevékenységek – Magyarországon is csak a vírus elleni vakcina tömeges alkalmazásával állhat helyre. Mivel a járvány második hulláma miatt fenn kell tartani a korlátozó intézkedéseket, így az idei első negyedévben még visszafogott lehet a gazdaság teljesítménye a takarékbankosok szerint.

Ők úgy vélik, a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok beoltása lehetővé teszi a korlátozások fokozatos enyhítését, mivel a járvány esetleges nagyobb hulláma esetén is kevesebben szorulhatnak kórházi kezelésre, valamint a halálozások száma is érdemben csökkenhet. Az átoltottság előrehaladásával további korlátozások is feloldhatóak lesznek, ezért a második negyedévtől fokozatosan, a második félévben pedig érdemben gyorsulhat a gazdaság, a második negyedévben éves alapon pedig a tavalyi mély bázis miatt bőven kétszámjegyű növekedés is elérhető.

GDP-forgatókönyvek

Azért a bizonytalanságot tükrözi, hogy három lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak a Takarékbank elemzői.

Az alapforgatókönyv szerint az idei első negyedévben már enyhén növekedhet a hazai gazdaság, mivel nem kerül sor további szigorításokra. A tavalyi év egészében 5,3 százalékkal csökkenhetett a hazai GDP – szemben a kormány 6,4 és az MNB 6-6,5 százalékos becslésével –, amit idén a bázishatásoknak, és döntően az év második felétől – részben a vakcina tömeges alkalmazása, részben az európai helyreállítási alaphoz való hozzáférés miatt – gyorsuló kilábalásnak köszönhetően 6,8 százalékos növekedés követhet (miközben a kormány 3,5, az MNB 3,5-6 százalékot tart elképzelhetőnek). A fenti hatások és a globális turizmus várható újraéledése miatt még 2022-ben is erőteljes, 6,3 százalékos lehet a növekedés a Takarékbank elemzői szerint. Ebben az esetben a hazai gazdaság az idei év harmadik negyedévében érheti el a járvány előtti szintet.

15,3 százalékot várnak az ipari termeléstől, ami több mint 3 százalékkal növelheti a GDP-t, miközben az építőipar is két számjeggyel nőhet a lakástámogatási intézkedéseknek köszönhetően. E két szektor együttesen 3,5 százalékot adhat hozzá a gazdasági növekedéshez.

A helyreállást a járvány érdemi visszaszorítása után a korlátozások teljes feloldását követő eufória, az elhalasztott utazások, nyaralások, szabadidős és más tevékenységek pótlása gyorsíthatná. A pandémiás időszakok kényszerű korlátozásait a szabadidős és szórakozási tevékenységek érdemi felfutása követte korábban is. Ez pedig jelentős pozitív kockázat lehet az előrejelzésre. 

A második forgatókönyv szerint a járvány megfékezése érdekében további mérsékelt intézkedésekre lesz szükség, valamint a külső kereslet is kissé veszít lendületéből, a vakcinák leszállítása pedig kapacitáskorlátokba ütközik. Ez alapján a GDP tavaly 5,5 százalékkal zsugorodhatott, amit idén 4,5, 2022-ben 7,3 százalékos növekedés követhet, a járvány előtti szintet pedig 2021 negyedik negyedévében érhetjük el. 

A harmadik forgatókönyv szerint folytatódik a járvány meredek felfutása mind hazánkban, mind az európai országokban, így további erőteljesebb korlátozásokra kerülhet sor, a vakcina terjesztésével kapcsolatos kapacitáskorlátok mellett a lakosság elutasítása is nehezíti a kritikus átoltottsági szint elérését. Ezért a visszaesés mértéke tavaly elérhette az 5,7 százalékot, idén 3,2 százalékkal nőhet a gazdaság, a kilábalás döntő része pedig 2022-ben történhet meg, így jövőre 7,7 százalékkal bővülhet a GDP, a járvány előtti szint elérése pedig 2022 elején várható.

Infláció

A következő hónapokban 3 százalék alatt maradhat az infláció a Takarékbank elemzői szerint. Ezen belül áprilisban a pénzromlás mértéke az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti alacsony bázisára miatt felpattanhat 5 százalékra, vagy afölé, azután azonban gyorsan visszaeshet, így idén 3,7 százalékos átlagos inflációra számítanak az elemzők. A tavalyi év elejéhez képest lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja. Az is enyhítő körülmény, hogy a lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése jelentősen lefékeződött. Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása.

Kamatok, forintárfolyam

A közeljövőben nem várják a 0,75 százalékos egyhetes MNB-betét emelését a Takarékbank elemzői, ugyanakkor úgy vélik, az infláció tavasszal várható megugrása miatt a jegybank óvatos maradhat a lazítással.

Fogalmunk sincs, hogy mi lesz a forinttal, de az ideihez hasonló brutális gyengülésre nem számítunk, sőt az euróval szembeni árfolyama elindulhat a 350-es szint irányában - jelezte Suppan.

Munkaerőpiac

A tavaly átlagosan 4,25 százalékos munkanélküliségi ráta az idén 3,9-4 százalékra süllyedhet az év második felére várt gazdasági élénkülésnek köszönhetően. A bérek 2020-as, összességében majdnem 10 százalékos emelkedése az idén nem ismétlődhet meg, de így is meghaladhatja a 8 százalékot, döntően az egészségügyi bérfejlesztések hatására. A járvány által nem érintett területeken továbbra is magas maradhat a bérdinamika. Ez az idén 4,5 százalék közeli reálbér-növekedést eredményezhet.

Noha az év első felében még a járvány elhúzódó hatásai miatt egyes ágazatokban nem várható bérfejlesztés, az év második felében bekövetkező élénkülés hatására újra kialakulhat a korábbi munkaerőhiány, ami a bérdinamika gyorsulásához vezethet. A szochó évenkénti csökkentése miatt a bérköltség közel két százalékponttal lassabban emelkedik a bruttó bérek növekedéséhez képest. (A szochó csökkentés kapcsán Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt jelezte, hogy az 6 százalékos reálbér emelés esetén valósulhat meg, így könnyen lehet, hogy idén ezzel hiába számolnak a munkaadók és az elemzők - szerk.)

Tekintettel a második félévtől várható bérrobbanásra, a tegnap belengetett 4 százalékos minimálbér-emelést a Takarékbank elemzői alacsonynak tartják.

Államadósság, külső helyzet

A tavaly megemelkedett államadósság a következő években ismét csökkenő pályára állhat, így annak GDP-hez viszonyított aránya 2021-ben 74,8, 2022-ben 72 százalékra süllyedhet – vélik a Takarékbank elemzői. Akik úgy ítélik meg, hogy a külkereskedelmi többlet az idén még a tavalyi, 5,5-5,7 milliárd eurós szintnél is magasabb lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!