4p

Németország egyértelműen a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Nagy Márton Bajorországban igyekezett mindenkit meggyőzni arról, hogy érdemes lenne ezt fenn is tartani. Azt elismerte, hogy a cementgyárakkal nem felhőtlen a viszony.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) delegációjának németországi látogatása keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat folytatott Hubert Aiwanger bajor tartományi miniszterelnök-helyettessel, egyben gazdasági, regionális fejlesztési és energiaügyi miniszterrel, valamint Eric Beisswenger európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel - közölte a NGM kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az egyeztetések középpontjában elsősorban a magyar-német, illetve a magyar-bajor gazdasági együttműködésről, a gazdasági kilátásokról és az európai versenyképesség növeléséről esett szó. Nagy Márton megállapította, hogy Németország Magyarország legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz - írják a közleményben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond egy korábbi rendezvényen 2024 májusában.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond egy korábbi rendezvényen 2024 májusában.
Fotó: MTI/Purger Tamás

Nagy Márton szerint Magyarország igenis jogállam

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, hogy a kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik, és minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket. A hazai üzleti és vállalati környezet így jelentős előnyöket hordoz a Magyarországon befektető cégek számára. Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta itt meghaladja a 9 százalékot, ami a világon a TOP10 közé tartozik.

Összességében tehát az sem véletlen, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra Magyarországot választaná befektetési célpontként. A német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció és a hadiipar területén - tette hozzá Nagy Márton.

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a cementipari cégek esetében konfliktus alakult ki.

Nagy Márton szerint az érintett vállalkozások visszaéltek erőfölényükkel. Emellett a nemzetközi kommunikációs térben eszkalálták a problémát, szélesebbnek és nagyobbnak feltüntetve azt, mint a valóság, ezzel rossz hírét keltve Magyarországnak.

A legfontosabb partnerünk: Németország

Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, amin belül Bajorország a legmeghatározóbb. A Németországgal bonyolított külkereskedelem 26 százaléka a legnagyobb tartománnyal valósult meg. Bajorország a Németországba irányuló magyar exportban 35 százalékos részesedéssel az első, importban, 16 százalékos részesedéssel - Baden Württemberg után - a második helyet foglalja el. Bajorország a befektetések tekintetében Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg után a harmadik a tartományok között, a német cégek magyarországi beruházásainak közel egyharmada (27 százalék) származik bajor vállalatoktól - ismertették.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte továbbá, hogy Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt. A magyar kormányzat a lehető legszorosabban működik együtt a német, illetve bajor vállalatokkal annak érdekében, hogy minél eredményesebben működhessenek Magyarországon, továbbá az itt megtermelt profitjuknak minél nagyobb részét fektessék be újra Magyarországon - olvasható az NGM közleményében.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a nap folyamán a német autóipar vezető szereplőivel is tárgyalt - hogy miről, arról korábbi cikkünkben írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!