2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyan a magyarországi infláció összeomlott, a laptársunk által elkészített legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körkép szerint azonban márciusban csaknem kéttucat európai ország éves fogyasztóiár-indexe is alacsonyabb volt.

Bár a tavaly év elején több mint huszonöt éve nem látott magasságba, közel 26 százalékra ugrott éves fogyasztóiár-index 2024 első hónapjaiban csaknem egy nagyságrenddel kisebb számokat mutatott, azért erősen túlzó az ettől cseppet sem ódzkodó, sőt ebben lubickoló Nagy Márton önfényezése – írja a szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Privátbankár.

Laptársunk arra utal, hogy a nemzetgazdasági miniszter „Az infláció összeomlott” kijelentéssel kommentálta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által márciusra kiszámolt éves fogyasztóiár-index 3,6 százalék lett, holott az csak 0,1 százalékponttal alacsonyabb a februárinál és 0,2 százalékponttal a januárinál. 

A lap által havonta összeállított Privátbankár Európai Inflációs Körkép legfrissebb elemzéséből egyebek mellett kiderül, hogy az adataikat eddig közzétett 40 európai országból márciusban 23 éves fogyasztóiár-indexe is alacsonyabb lett a magyarnál. Pedig az infláció fontos ellenszerének tartott jegybanki alapkamatok összevetésében a Magyar Nemzeti Bank irányadó rátája jóval előrébb helyezkedik el a rangsorban, a hazai visszatekintő reálkamat pedig egyenesen "dobogós".

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!