2p

Már akár félmillióig is felmehet a tanfolyam ára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került megszerezni egy B kategóriás jogosítványt, ez pedig jelentős áremelkedést jelent kétéves viszonylatban is, hiszen 2020 utolsó hónapjaiban 216 300 forint volt az átlagos számla - írja a 24.hu. Azonban van, hogy akár félmillió forintot is ki kell fizetni egy tanulónak, mire megszerzi a jogosítvány - ezt már Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke mondta  a lapnak. Ez úgy jön ki, hogy bár elméletben elég lenne 29 órát vezetni, hogy vizsgával együtt meglegyen a 30 óra, a gyakorlatban inkább 50-60 óráról van szó. Egy bukás pedig százezer forintos pluszt is jelenthet.

Sokat kell fizetni, mire kézbe kerül a jogosítvány.  Fotó: MTI
Sokat kell fizetni, mire kézbe kerül a jogosítvány. Fotó: MTI

A drágulásnak már látszik a következménye a szakember szerint, hiszen „az áremelkedés miatt a tavalyi év ezen időszakához viszonyítva körübelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható a tanulók számában”.

Komoly problémát jelenthet, hogy gyakorlatilag a földbe állt a tehergépjármű-vezető és buszvezető tanfolyamokra jelentkezők száma. A tavalyi év ugyanezen időszakához képest 90 százalékkal zuhant vissza az érdeklődők száma, ami nagyon súlyos.

„Amennyiben az állam nem hoz létre egy ésszerű támogatási formát a buszsofőr és teherautó-vezető képzésre, akkor komoly problémák adódhatnak a személyszállítási és teherszállítmányozási területen – mondta, hozzátéve, igény lenne a képzésekre, csak a tanulók ezeket nem tudják megfizetni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!