<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A fővárosnak jelentős emelés a terve, de ezt még a jövő heti közgyűlésen el kell előbb fogadni.

A fővárosi önkormányzat 17 százalékkal emeli a temetkezés hatósági díjait jövő januártól, ha a közgyűlés egy hét múlva megszavazza a javaslatot - írja a Népszava. A fővárosi temetkezés hatósági árai egyébként 2014 óta változatlanok, míg a piaci termékek árát 2020-ban fagyasztották be.

Az áremelés a városvezetés szerint nem halogatható tovább. A hatósági ár esetében az infláció önmagában 20,3 százalékos, a piaci szolgáltatások körében 8,57 százalékos emelést indokolna – olvasható a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által a Fővárosi Idősügyi Tanács számára készített háttéranyagban.

Lesz egy szociális alapcsomag is. Fotó: MTI
Lesz egy szociális alapcsomag is. Fotó: MTI

A tervek szerint a lakosság által fizetendő hatósági temetkezési díjak 17,03 százalékkal emelkednek. Mivel a temetés ára hatósági és szabadáras díjtételekből áll össze, a valóságban a hamvasztásos temetés ára egészében 4,6 százalékkal emelkedik. A koporsós temetéseknél a díjak fele szabadáras, ezért az egész temetési költségre vetített emelés nem éri átlagosan 7,8 százalékot. Kiss Ambrus által közölt adatok szerint Budapesten most összesen 350 ezer forintba kerül egy hamvasztásos temetés, míg 603 ezer be kerül a koporsós végtisztesség. 

A városvezetés szociális elkötelezettségéből fakadóan összeállított egy „szolgáltatási alapcsomagot” is. Ez az Új köztemetőben végzett hamvasztásos temetést foglalja magába, amelynek ára a 155 ezer lenne a megemelt díjakból összeálló 173 ezer forintos számla helyett. Az alapcsomagba a következők tartoznának: a hamvak szállítása, halotthűtés 2 napig, külső ravatal, 1-es urnafülke az Újköztemetőben 10 éves bérleti idővel, műanyag urna, hamvasztásos egységcsomag, harangozás – olvasható a háttéranyagban.