<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről.

A kormány várakozásai szerint néhány napon belül alá tudják írni a partnerségi megállapodást a Magyarországnak járó 9700 milliárd forintnyi uniós forrásról - közölte a területfejlesztési miniszter államtitkára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerdai konferenciáján.

A 2021-27-es időszakra nagyságrendileg 14 ezer milliárd forint fejlesztési forrással számolhat Magyarország. Ebből a vidékfejlesztési programra több mint 4 ezer milliárd jut; ez a forrás már rendelkezésre áll - mondta Latorcai Csaba.

A bizottsági módszertan alapján 430 milliárd forint forrást veszthet Magyarország, ugyanis gazdasága az EU átlagánál jobban növekedett az elmúlt évben, így újra kell számolni a "nekünk járó részt" - tette hozzá.

Néhány nap? Fotó: Depositphotos
Néhány nap? Fotó: Depositphotos

A helyreállítási tervre egyik tagállam sem kapott jobb minősítést az Európai Bizottságtól, mint Magyarország. Várhatóan néhány napon belül "speciális pénzügyminiszteri tanácsi konstrukcióban" hagyják jóvá azt - mondta az államtitkár.

A kormány célja a gazdaság teljesítőképességének növelése és a munkahelyek megőrzése. A kabinet szeretné, hogy Magyarország az öt legélhetőbb uniós tagállam közé tartozzon 2030-ra, ahol az emberek kiegyensúlyozattan, boldogan élnek - fűzte hozzá.

A kormány területfejlesztési politikájáról azt mondta, hogy annak összhangban kell állnia a megyék és a főváros programjaival. Ennek érdekében partnerséget kínálnak az önkormányzatoknak és a fővárosnak - jelezte.

Ezért hozta létre az Országgyűlés a kormány javaslatára a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot - emlékeztetett Latorcai Csaba.

(MTI)