<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A zászló most már egyértelműen Bidennak áll, de Trump helyzete sem reménytelen. Több államban elképesztően szoros a verseny, és nem kizárt, hogy néhány ezer vagy tízezer szavazat dönt majd arról, ki vezetheti tovább a világ első számú (?) hatalmát.     

Míg tegnap még arra ébredt az Egyesült Államok, hogy nagy valószínűséggel – a közvélemény-kutatók ezzel ellentétes jóslata ellenére – Donald Trump marad az ország elnöke, este már azzal a hírrel tért nyugovóra, hogy a 78. évét taposó demokratapárti ellenlábasa, Joe Biden költözhet be a Fehér Házba Washingtonban.

A helyzet mostanáig sem változott: egyértelműen Biden az esélyes, ugyanakkor még nem győzött.

New Yorkot simán nyerte Biden. (Forrás: Depositphotos)New Yorkot simán nyerte Biden. (Forrás: Depositphotos)

A bűvös szám: 270

De nézzük a konkrét számokat! A győzelemhez a nyertesnek minimum 270 elektori szavazatot kell begyűjtenie az 538-ból.

Trump jelenleg 214 szavazatnál tart, miután megnyerte a középső, az északnyugati, valamint a déli államok többségét. A latínók segítségével meglepetésre besöpörte például Floridát, amely 1964 óta – 1992 kivételével – mindig a később győztes jelöltre szavazott. Ez a siker önmagában 29 elektori szavazatot ért.

Biden tarolt a demokrata fellegvárakban, tehát a keleti és a nyugati parton, miközben visszanyerte például Michigant és valószínűleg Wisconsint is. Utóbbi két győzelem összesen 26 elektori voksot jelent.           

Biden elektori szavazatait 243 és 264 közé teszik brit és amerikai lapok. A különbség oka, hogy míg egyes médiumok Arizonát és/vagy Wisconsint már a demokratapárti jelöltnek adják, addig mások kivárnak.

(Forrás: New York Times - printscreen)(Forrás: New York Times - printscreen)

 

A döntés az alábbi államokon múlik, a különbség olykor csak hajszálnyi.     

Wisconsin (10 szavazat):

Amerika tejcsarnokát – ez az USA elsőszámú tejtermelő állama – 2016-ban Trump nyerte, most viszont minden jel szerint Biden győzedelmeskedett minimális, 0,6 százazalékpontos különbséggel. (A voksok több mint 98 százalékát már feldolgozták.)

Trump kampánycsapata már jelezte, hogy kérni fogja a szavazatok újraszámlálását.

Arizona (11 szavazat):

Arizonát, amely területre az USA 6. legnagyobb állama, ugyanakkor lakosságszámát tekintve csupán a 14., szintén Trump vitte négy évvel ezelőtt, most viszont itt is Biden áll előrébb: a demokratapárti politikus több mint két százalékkal vezet 86 százalékos feldolgozottságnál.

Ez azért is meglepetés, mert 1952 óta – 1996 kivételével – itt mindig republikánus politikus diadalmaskodott. A Trump–hívek mindenesetre már elkezdtek tüntetni egy szavazat-számláló helyiség előtt Maricopa megyében.

Nevada (6 szavazat):

A szomszédos Nevadát  –  ez egy szintén óriási területű, de kis lakosságszámú állam – 2016-ban az akkori demokratapárti jelölt, Hillary Clinton húzta be, most viszont elképesztően szoros a verseny: a New York Times adatbázisa szerint Biden kevesebb mint 8 ezer szavazattal vezet 86 százalékos feldolgozottság mellett.

Itt van egyébként Las Vegas is – zsetonokat a jelek szerint könnyebb számolni, mint szavazatokat.

Georgia (16 szavazat):

Szintén fej-fej mellett van Trump és Biden a Floridával szomszédos Georgiában, amely 2016-ban a republikánusoké lett. Jelenleg Trump mindössze 0,4 százalékponttal vezet, ugyanakkor a szavazatok 96 százalékát már feldolgozták.   

A republikánus kampánycsapat már itt is jelezte, hogy jogorvoslatot kér az állítólagos szabálytalanságok miatt.

Pennsylvania (20 szavazat):

Itt szintén Trump nyert 2016-ban, most viszont folyamatosan csökken az előnye: 91 százalékos feldolgozottságnál már csak alig több mint két százalékponttal vezet. (A számlálás végére a levélben leadott voksok maradnak, márpedig általában a demokratapártiak választják a szavazásnak ezt a módját.)

Összegezve: ha Wisconsint már lefutottnak tekintjük – ahogy ezt számos amerikai lap teszi –, akkor Biden 253 voksnál jár.

Tehát ha megtartja azokat az államokat, ahol vezet – Arizonát és Nevadát –, övé a Fehér Ház. De ha esetleg még el is veszíti az egyiket, akkor is elég, ha fordít Georgiában. Ha pedig Pennsylvaniában fordít, akkor már mindegy, mi történik máshol.

Trump helyzete jóval nehezebb, de azért nem reménytelen: mindenképp meg kell tartania Pennsylvaniát és feltehetően Georgiát is, valamint fordítania kell Arizonában vagy Nevadában. Pluszban biztosan számolhat Alaszkával (3 szavazat) és valószínűleg Észak-Karolinával (15 voks) is.

A végkimenetel még kétséges, az azonban már biztos, hogy több rekord is született: a legfrissebb becslések szerint több mint 160 millióan adták le szavazatukat, többen, mint korábban bármikor az amerikai történelemben. A részvételi arány 66,9 százalék, ami 120 éves rekord.  

Joe Biden mintegy 72 millió szavazatnál tart, ennél több voksot még soha egyetlen jelölt sem kapott.

Ugyanakkor Trumpnak sincs miért szégyenkeznie: míg négy évvel ezelőtt „csak” 63 millióan választották őt, most eddig több mint 68 millióan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.