3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A műtrágya ára megháromszorozódott, az import szaporítóanyag is drágult, ez nem könnyíti meg a termelők dolgát.

„Nehéz megmondani, mekkora területen termesztenek ma Magyarországon epret” – mondta lapunk kérdésére Tóth-Babits Dorina agrárszakértő.  Hozzátette, tavaly ez a szám hozzávetőlegesen 550 hektár volt.

Sokan családi vállalkozásként fél-, egy hektárnyi területen foglalkoznak eperrel, nem vesznek igénybe területalapú támogatást, emiatt nem is regisztrálnak a rendszerbe, így nehéz pontos adatot mondani az epres termőterületről.

Az agrárszakértő azt is elmondta, egyre többen gondolják úgy, érdemes az epertermeléssel foglalkozni. Idén mégsem lesz rekordtermés, talán jó közepes átlag várható.

A fóliás szezon már az utolsó harmadánál tart és a napokban már a szabadföldi eper is megjelenik a magyar piacokon.

„Import eperrel már alig találkozhatunk, 90 százalékban a magyar gyümölcsöt kínálják az árusok” – mondja Tóth-Babits Dorina.

A fóliás eper legnagyobb része Lajosmizse környékéről származik, de Szeged környékén is sokan foglalkoznak epertermesztéssel. Innen kerül először piacra a hazai éper. Ezt a Dunántúl követi, ahol Somogy megyében vannak jelentősebb termőterületek és a szezont a Nyírségben termett eperrel zárja az ország.

Egy kiló eperért 1200 é s1600 forint között fizetnek a termelőknek. Fotó: depositphotos
Egy kiló eperért 1200 é s1600 forint között fizetnek a termelőknek. Fotó: depositphotos

Pár héttel ezelőtt Budapesten még ötezer forint körül kellett fizetni egy kiló eperért, ez a szám jelenleg 1500 és 2700 forint között van.

„A termelők egy láda nagy szemű eperért 8000 forintot kapnak. Miután egy ládában öt kiló eper van, ezért a kilónkénti ár most 1600 forint. Egy kiló kisebb szemű gyümölcsért pedig 1200 forintot fizetnek a felvásárlók, így nem is olyan nagy az árkülönbség az átvétel és a piaci ár között” – mondja Tóth-Babits Dorina.

Megkerülhetetlen a kézi munkaerő

Az agrárszakértő elmondta, a termelők egyre nehezebb helyzetben vannak. A szaporítóanyagot zömmel külföldről, elsősorban Olaszországból importálják. Ennek az ára is emelkedett az elmúlt évekhez képest, ráadásul euróban kell fizetni, így relatíve még nagyobb a drágulás. A műtrágya ára pedig megháromszorozódott. A kézi munkaerőt is meg kell fizetni, ez mind növeli a termelési költségeket.

Tóth-Babits Dorina azt is hozzátette, az eper szedése csak kézierővel történik, egy hektárra legalább 15-20 ember kell. Ráadásul az eper nagyon romlandó gyümölcs, szedés után azonnal értékesíteni kell, ráadásul ugyanazt a növényt tíznaponként újra szedni kell, ez az oka annak, hogy senki sem foglalkozik nagy területen ezzel a gyümölccsel.

„Miután egyre kisebb a haszon, az epertermelők közül egyre többen próbálkoznak meg azzal, hogy a gyümölcsöt szedés után közvetlenül értékesítik a földek mellett, vagy a piacokon” – mondta el apunknak Tóth-Babits Dorina.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!