2018. május 23. 10:50

Egyáltalán nem biztos, hogy ennyi közmunkásnak lenne helye a mezőgazdaságban.

Azok után, hogy a sertéspestis megjelenését egy szendvicset eldobó migránssal indokolta a frissen kinevezett agrárminiszter, Nagy István, most egy újabb, számunkra nehezen érthető elképzelést dobott be a köztudatba. A Világgazdaságnak adott interjújában többek között kitért arra is, milyen eszközökkel szeretnék a magyar mezőgazdaság termelékenységét növelni:

  • megdupláznák az üvegházi zöldségtermelést,
  • támogatnák a precíziós fejlesztéseket és technológiai generációváltást,
  • korszerűsítenék az agrárszakképzést,
  • létrehoznának egy jövedelemstabilizáló alapot,
  • a mostani 85 ezer helyett 200 ezer hektárt öntöznének,
  • 50 ezer közmunkást irányítanának át a mezőgazdaságba méghozzá állandó munkaerőként.


A tervek hangzatosak, az utolsó, közmunkásokra vonatkozó pont realitása azonban vitatható. Azt most hagyjuk is, hogy a közmunkások néha egy bármikor előhúzható jokerlapként vannak kezelve, ha munkaerőpiaci problémákról van szó, miközben a valós, mélyen gyökerező gondokkal senki sem foglalkozik érdemben. Nevezetesen, hogy miközben a kormány egyre jobban szűkítené az állami foglalkoztatás eme formáját, a mai napig vannak olyan megyék, ahol a munkaerőpiac igazi mozgatórugója és felszívóereje a közfoglalkoztatás.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A programok szűkítése valahol egyébként érthető is, hiszen az elmúlt években a munkaerőpiac javulásával párhuzamosan egyre többen tudtak elhelyezkedni a közmunkások közül. Akik mára a programban maradtak, azok az elsődleges munkaerőpiacon zömében már nehezen foglalkoztatható szakképzetlenek, vagy olyan szakemberek, akik a lakóhelyükön nem tudnak munkát találni, az országon belüli mobilitás pedig különféle oknál fogva nem alternatíva számukra.

Az új agrárminiszter tehát a zömében szakképzetlen (illetve teljesen más szaktudással rendelkező) munkaerőből terelne át 50 ezret állandó munkaerőként (!), hogy az ágazat termelékenységét növelje.

Tény, a mezőgazdaságban egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, ám ez leginkább két területen mutatkozik meg. Egyrészt alkalmi munkára egyre nehezebben találnak embert a gazdálkodók, főként a zöldség- és gyümölcstermesztésben. Magyarán nincs, aki leszedje a meggyet, a szamócát, a paradicsomot, így nem ritka ma már az sem, hogy a termés egy részét nem is sikerül betakarítani, vagy jobb esetben az optimálisnál később, ami viszont rosszabb minőséget, alacsonyabb felvásárlási árat, ezáltal kevesebb bevételt jelent a gazdálkodó számára.

Másrészt hiány van szakemberekből is, például gépészekből, gépkezelőkből, ami annak is köszönhető, a gépesítés mértéke az elmúlt években fokozódott hazánkban. A KSH adatai szerint a mezőgazdaság, halászat, erdészet ágazatban míg 2013 elején 299 állás volt üresen, a mai legfrissebb adatok szerint ez a szám meghaladja a 600-at is. Tehát kellene a munkaerő a mezőgazdaságba, az 50 ezer közmunkás állandó munkaerőként történő átterelése mégsem tűnik többnek egy hangzatos elképzelésnél.

A közmunkások átképzés nélkül a szakemberhiányt nem fogják tudni pótolni, ráadásul be kell látni azt is, a közmunkások egy része nem is alkalmas erre a feladatra. Ráadásul az ágazat versenyképességének, termelékenységének növelése megköveteli a technológiai fejlődést is, valamint a Nagy által is említett precíziós gazdálkodás térnyerése egyre inkább a képzett utánpótlás iránti igényt fokozza.

Állandó munkaerőként szintén nem lehet őket foglalkoztatni, hiszen a betakarítást az alkalmi munkaerőhiány nehezíti, vagyis legfeljebb 6 hónapra találhatnának maguknak munkát, ami nem egyenlő az állandó foglalkoztatással. Arra, hogy a közmunkások tömegével huzamosabb ideig megtalálják helyüket a mezőgazdaságban, szakemberként vagy szakképzetlenként egy-egy állattenyésztő telepen lenne lehetőség, utóbbi esetben viszont kizárt, hogy a gazdák 50, de még 25 ezer közmunkást is felvegyenek állandóra.
Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.