<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Tegnap Ujhelyi István uniós képviselő rossz hírt hozott Brüsszelből. Úgy tűnik, nem lesz elég csak a minisztereknek távoznia az egyetemi alapítványok kuratóriumából, a többi politikusnak is fel kell állnia.

Most már biztos, hogy az Európai Bizottság a politikai összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében további politikai döntéshozókat is eltávolítana az egyetemek vezetéséből: azaz nem csak a mindenkori miniszterelnököt és regnáló minisztereket, hanem politikai államtitkárokat, a miniszterelnökség és a minisztériumok politikai igazgatóit. Emiatt Navracsics Tibor szerdán újabb tárgyalásokra Brüsszelbe utazik.

Új elemként Brüsszel a parlamenti képviselőket, a magas rangú köztisztviselőket és tisztviselőket, és az állami hivatalok (például az Állami Választási Bizottság, a nukleáris hatóság vagy a Gazdasági Versenyhivatal) vezetőit sem tartaná kívánatosnak a szóban forgó funkcióban, csak a polgármestereket hagyná meg"írja a Szabad Európa.

Schmidt Ádámnak a sportért felelős államtitkári munkája miatt kell távoznia. Fotó: MTI
Schmidt Ádámnak a sportért felelős államtitkári munkája miatt kell távoznia. Fotó: MTI

Ám a Népszava forrásai szerint a szigorítás a polgármestereket is érintheti, sőt, az EB azt is kikötné, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe. A türelmi időszak arra szolgálna, hogy a tisztviselők elkerüljék az összeférhetetlenség felmerülésére okot adó helyzeteket, amelyek korábbi munkaviszonyukból fakadhat.

Így a jelenlegi állás szerint az előírás vonatkozna azokra is, akik nemrég épp azért mondta le állami tisztségeikről, hogy megtarthassák kuratóriumi tagságukat. Nevezetesen Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán miniszteri biztos, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Wáberer György kormánybiztosra. A javasolt szabályok szerint elvileg számukra is csak két év múlva nyílnának meg az alapítványi vezetőségek.

A szigorítások értelmében nem kevés kormányközeli személynek kell távoznia az egyetemek kuratóriumából:

 • Süli János kormánypárti képviselő, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki az előző ciklusban még tárca nélküli miniszterként felelt a paksi atomerőmű bővítéséért, de itt van Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is. 
   
 • Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumának két tagja, akik kormánypárti országgyűlési képviselők: Fazekas Sándor korábbi vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, illetve Bajkai István, a Fidesz alapító tagja.
   
 • Úgy tűnik, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány egyik tagja Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárának is mennie kell.
   
 • A Szegedi Tudományegyetemért Alapítványból kell távoznia Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszternek, európai parlamenti képviselőnek is. Kérdéses, hogy a Felügyelő Bizottságban tevékenykedő Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének is mennie kell, vagy sem. 
   
 • A kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány tagja Lezsák Sándor kormánypárti képviselő, az Országgyűlés egyik alelnöke.
   
 • Bizonytalan lehet Stumpf Istvánnak, a Tokaj Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének a sorsa, aki 2021-2022-ben a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját látta el. 
   
 • Dr. Birkner Zoltán a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja 2018. július 1-jétől a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.
 • Dr. Bacsa György a Film- és Színházművészeti Egyetem kuratóriumi tagja egyben a Mol Magyarország stratégiai ügyvezetője is – talán őt is érinti a szigorítás, ahogy Világi Oszkárt, a Slovnaft igazgatóját is, aki egyszerre kuratóriumi tag, s egyben a Mol igazgatósági tagja.
   
 • Még az is lehet, hogy a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke Csizmazia Norbert, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Bánkuty Tamás József a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója is távozni kényszerülhet.
   
 • Dr. Mikes Éva, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának tagja, egyben a Dél-dunántúl gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa. 

Az európai uniós előírás szerint a polgármestereknek is menniük kell:

 • Dézsi Csaba Andrásnak, Győr polgármesterének a Széchenyi Egyetemért Alapítványtól
 • Veres Pálnak az Universitas Miskolcinensis Alapítványtól, akit ellenzéki támogatással választottak Miskolc polgármesterévé 2019-ben
 • Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár kormánypárti polgármestének a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól
 • Szólláth Tibornak, Hajdúnánás polgármesterének a Debreceni Egyetemért Alapítványtól
 • Gaál Józsefnek, Kecskemét alpolgármesterének a Neumann János Egyetemért Alapítvány tól
 • Kovács Ferencnek, Nyíregyháza polgármesterének a Nyíregyházi Egyetemért Alapítványtól. 

A brüsszeli testület egyébként szeretné azt is biztosítani, hogy a megüresedett helyekre olyan személyek üljenek, akiket világos és egyértelmű kritériumok alapján, nem pedig rögtönözve jelöltek és neveztek ki. Az EB ezért a megfelelési feltételekről is egyeztetni kíván a magyarországi hatóságokkal.