<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozásoknak megfelelően a második negyedévivel megegyező mértékben nőtt negyedéves bázison az euróövezet bruttó hazai terméke az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

Az Eurostat becslése szerint a harmadik negyedévben az előző negyedévihez képest 2,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezetben. A második negyedévben is 2,2 százalékos volt a növekedés negyedéves bázison, az első negyedévi 0,2 százalékos csökkenés után.

A lakossági fogyasztás növekedése 4,1 százalékra gyorsult a harmadik negyedévben a második negyedévi 3,9 százalékról az euróövezetben, a kormányzati kiadások növekedése viszont 0,3 százalékra lassult 2,1 százalékról. A kereskedelmi forgalomnak pozitív hozzájárulása volt a harmadik negyedévben a bruttó hazai termékhez. Az export 1,2 százalékkal nőtt a második negyedévi 2,4 százalék után, az import pedig mindössze 0,7 százalékkal emelkedett a második negyedévi 2,9 százalék után. A készletváltozás viszont 0.1 százalékpontot vett le a harmadik negyedévi GDP-növekedésből. 

Az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP a második negyedévi 14,4 százalékos éves növekedés és az első negyedévi 1,1 százalékos éves csökkenés után. Az euróövezet bruttó hazai terméke az idei teljes évben az Európai Bizottság várakozásai szerint az energiaárak alakulása, az infláció emelkedése és a beszállítói fennakadások további alakulása függvényében 5 százalékkal növekedhet éves bázison. 

Bebetonozódott a 2,2 százalékos plusz. Fotó: depositphotosBebetonozódott a 2,2 százalékos plusz. Fotó: depositphotos

Az Európai Unió 27 tagállamának negyedéves GDP-növekedése a harmadik negyedévben 2,1 százalék volt, a második negyedévivel megegyező. Az első negyedévben az uniós GDP stagnált. Az uniós bruttó hazai termék 4,1 százalékkal haladta meg a 2020 harmadik negyedévit az idei harmadik negyedévben. A második negyedévben 13,8 százalékos volt az éves növekedés a 2020-as válság miatt alacsony bázis következtében, az idei első negyedévi pedig 1,1 százalékkal maradt el a tavalyitól. 

A harmadik negyedévben az euróövezet bruttó hazai terméke 0,3 százalékkal maradt még el a 2020-as válság által még nem érintett utolsó bázisnak tekinthető 2019 negyedik negyedévitől, az EU esetében pedig 0,1 százalék volt még az elmaradás. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok harmadik negyedévi bruttó hazai terméke már 1,4 százalékkal haladja meg a 2019 negyedik negyedévit. 

Az idei harmadik negyedévben a legnagyobb negyedéves növekedést az osztrák gazdaság érte el, 3,8 százalékosat. Franciaországban 3 százalékkal, Portugáliban 2,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék negyedéves bázison. A legkisebb növekedést Románia és Szlovákia érte el, 0,4 százalékosat, Litvániában pedig stagnált a gazdaság negyedéves bázison. 

A harmadik negyedévben a magyar GDP-növekedés negyedéves bázison 0,7 százalékos, éves bázison 6,1 százalékos volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.