4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kiderült, ki nyerte el a Matthias Corvinus Collegium (MCC) kiemelt építészeti projektjének egyik közbeszerzését, a pécsi továbbképző centrumának generáltervezését.

Négy ajánlat közül a pécsi Masszi Építész Iroda Kft. nyerte el a Matthias Corvinus Collegium pécsi továbbképző centrumának 130,2 milliós generálkivitelezését, a Médi-Ép Bau Kft., Magyar Energia Centrum Kft., és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. előtt.

A volt Tiszti Kaszinó, később Nemzeti Kaszinó, majd Fegyveres Erők Klubja az energiaválság, a háborús és egyéb infláció ellenére is jelentős összegért újul meg, hiszen azon szerencsés projektek közé tartozik az MCC pécsi továbbképző központja, amely nem esett áldozatául a spórolásnak, vagy a beruházás eltolásának.

Pécs ékkövének szánják. Fotó: Facebook
Pécs ékkövének szánják. Fotó: Facebook

Az MCC célja, hogy az épület átalakításával a Király és a Mária utcára nyíló telken a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok képzésének megfelelő, korszerű, de a történeti értékeket is őrző épületegyüttest alakítson ki, és a későbbiekben a kulturális és társadalmi élet egyik központjává váljon.

A kivitelezés része lesz majd az 1895-ben épült, közel 1700 négyzetméteres, kiemelt műemlékvédelem alatt álló főépület teljes körű felújítása, a szocializmus éveiben felhúzott, ma már menthetetlen épületrész bontása, valamint új oktatási épületek, épületrészek kialakítása mintegy 2300 négyzetméteren.

A Pécsi Tiszti Kaszinó felújítását követően az ingatlan oktatási-tehetséggondozási központként és mintegy 155 fiatalnak helyet adó, bentlakásos diákszállásként működik majd, melyhez 30 férőhelyes mélygarázs is épül a felszíni parkolók mellé.

A pécsi illetőségű Masszi Építész Iroda Kft. tavaly egyébként az elmúlt idők legjobb árbevételét produkálta a cég életében, mégpedig 335,2 millió forintot. Nyereségük pedig még szebben alakult, ugyanis a 2020-as profit 2,5-szerese, 129,6 millió maradt a zsebükben. Nem is csoda, hiszen

portfoliójukban egyebek mellett ott rejtőzik a Magyar Zene Háza, a PMFC stadionja, a Doktor24 által felvásárolt, Da Vinci Magánklinika, a szigetvári Kórház, és még sorolhatnánk.

A pécsi önkormányzat is szívesen megvette volna a Tiszti Kaszinót

A MCC-t a kormány a közelmúltban olyan ajándékokkal halmozta el, amellyel szinte semmilyen más szervezetet korábban. Számos értékes ingatlant kapott az államtól, valamint a Richter és a Mol 10-10 százalékos tulajdonrészének megfelelő részvénycsomagot, közel 100 milliárd forint támogatást, és aztán még az alaptörvényt is átírták, hogy az alapítványnak juttatott közpénz elveszítse közpénzjellegét.

A pécsi városvezetés korábban nagyon szerette volna megvenni a jó ideje kihasználatlanul álló épületet – tárta fel a 444 az épület korábbi életét. 2006-ban Toller László, 2010-ben pedig Páva Zsolt polgármesterek vezetésével is voltak tárgyalások a vásárlásáról, de nem sikerült megegyezni az árban (a Honvédelmi Minisztérium 600 millió forint +áfáért akarta eladni az épületet, ami az értékbecslő szerint ennek legfeljebb a felét érte).

2014-ben a képviselőtestület megszavazta, hogy a város tegyen egy 215 millió forintos vételi ajánlatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. Akkor viszont az állam nem akarta eladni az épületet - nem tudni miért -, de tény, hogy az MNV és a Honvédelmi Minisztérium között elakadt az ügy.

Négy évvel később viszont már árverésre bocsátotta a Tiszti Kaszinót. 340 millió forintról indult volt a licit 2018-ban, amelyen az önkormányzat nem indult, és végül nem is sikerült eladni az épületet.

Az MCC folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket, hogy a már meglévő, államtól kapott ingatlanokon túl olyanokat találjon megvásárlásra, melyek megfelelő helyszínül szolgálhatnak az MCC tervezett képzési központjainak létrehozásához. Hosszú távú célja, hogy Magyarországon és a határon túl 35 helyszínen összesen 10 ezer fiatalt képezzenek majd, általános iskolásoktól egyetemistákig

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!