<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonát is megszerezte – derül ki az alapítvány honlapján közzétett tájékoztatóból. Az MCC közvetett részesedése a piacvezető könyvkiadó és könyvterjesztő vállalatcsoportban 30,94, a megszerzett egyéb vállalkozásokban pedig 100 százalékos lett.

Közel féléves tárgyalássorozat végére került pont azzal, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi (30,94 százalékos) tulajdonát is megszerezte. 

Az új tulajdonos szakmai befektetőnek számít. Fotó: Libri
Az új tulajdonos szakmai befektetőnek számít. Fotó: Libri

Az MCC tavaly október 1-jén jelentette be, hogy elkezdett tárgyalni az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, s a két társaság jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írt alá. Az alapítvány az akkori közleményében hangsúlyozta, hogy a tárgyalás sikere attól függ, milyen eredménnyel zárul az átvilágítás, illetve, hogy azt követően sikerül-e beszerezni a tranzakcióhoz szükséges hatósági engedélyeket. Az alapítvány kilátásba helyezte, hogy az Axialis megvásárlása esetén az MCC közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lesz, és a többségi részvényessel, az SQ Invest Kft.-vel közösen irányítja majd a cégcsoport működését. 

Az eladás tárgyaként megnevezett Axialis Holding Zrt. Spéder Zoltán egykori OTP-vezérhelyettes, ex FHB-s tulajdonos és vezető közvetett tulajdonában állt, aki a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 28 milliárd forintra becsült vagyonával a 48. helyet foglalta el. 

Az SQ Invest 100 millió forintos törzstőkéjén pedig négy magánszemély osztozik: Balogh Ákos 41, Élő Nóra 39, míg Balogh Olivér és Viktor 10-10 százaléknyi üzletrésszel rendelkezik, akikről a személyes adataik alapján feltételezhető, hogy egy családot alkotnak.

A magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Matthias Corvinus Collegiumot működtető alapítványt az állam eddig már több körben stafírozta ki, jelentős összegekkel:

  • az Országgyűlés 2020 májusában 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt juttatott (ugyanakkora paketteket, mint 2019 közepén a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak), ezek együttesen a tegnapi tőzsdei záróárfolyamokon 346 milliárd forintot értek (a Mol 179 milliárdot, a Richter 167 milliárdot), 
  • augusztusban a koronavírus-járvány válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból dologi kiadásokra 18 millió, egyéb működési célú kiadásokra viszont 36 milliárd forintban (!) részesült,
  • szeptemberben két pécsi ingatlant kapott ingyen az államtól. Az egyik a baranyai megyeszékhely belvárosában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközti Király utcában (ez a volt Nemzeti Casino épülete) található, a másik pedig egy lakóház,
  • végül a december 24-én megjelent rendeletében 94,5 milliárdot szavazott meg a kormány az alapítványnak.

Az adásvételi szerződést február 1-jén írták alá a felek, akik a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) bejelentették az összefonódásukat. Miután a GVH nem talált kivetnivalót az ügyletben, nem volt akadálya a tulajdonosváltásnak. 

A tranzakció előkészítése során az MCC megszerezte a céltársaságok ügyvezetői pozícióit. A Libri-Bookline Zrt. hatfős igazgatóságának (it) elnöki feladatait Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője, üzletember látja el a jövőben, de az it-be bekerült Szalai Zoltán, az alapítvány igazgatója is. A háromtagú felügyelőbizottság (fb) elnöke Madarász László lett, aki az MCC kuratóriumi tagja, s közismerten fideszes kötődésű bankár. Például a nagyobbik kormánypárt jelöltjeként ül jelenleg is a Magyar Nemzeti Bank fb-jében, az első Orbán-kormány ideje (1998-2002) alatt pedig a súlyos vesztesége miatt államosított Postabank elnöke, majd 2001-től a vezérigazgatója is volt. A Libri fb-jébe került az Axialist az MCC-nek értékesített, így a könyvkiadóban tulajdoni hányaddal már nem rendelkező Spéder is, aki addig az it-elnöki posztot töltötte be. A többségi tulajdonos SQ Invest által jelölt tagok személye mindkét testületben változatlan maradt.

„Az adásvételi tranzakció egyrészt az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés, mert az MCC tevékenyégének bővítésére is módot adhat. Az eredményekből származó bevételeket az MCC a jövőben a legtehetségesebb diákok képzésére, ösztöndíjára, mentorálására, külföldi taníttatási lehetőségeik kibővítésére fordíthatja” – indokolta a Libribe való beszállását honlapján az alapítvány. Emlékeztetve, hogy szakmai befektetőnek számít, lévén, hogy 2008-tól van jelen a könyvpiacon, a mostani tulajdonszerzéssel pedig a kiadói és a könyvkereskedelmi tevékenységét is tovább fejleszti.

Márpedig erre mi sem tűnik alkalmasabbnak, mint a legnagyobb hazai könyvpiaci vállalatcsoport. 

A Libri-Bookline Csoport a Libri-Bookline Zrt. irányításával a könyvkereskedelmi piac közel 50, míg a könyvkiadói piac 15-20 százalékát tudhatja a magáénak, 58 könyvesboltot üzemeltet, emellett az online piaci jelenléte is domináns.  A társaság 100 százalékos tulajdonosa a Libri Könyvkereskedelmi Kft-nek, amely mára szintén az egyedüli gazdája lett a Libri Könyvkiadó Kft.-nek. A Libri Könyvkiadó Kft. birtokolja teljes egészében egyebek mellett a Helikon Kiadó Kft.-t, a Park Könyvkiadó Kft.-t, a Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft.-t és a Jelenkor Kiadó Kft.-t, emellett a Scolar Kiadó Kft. 49 és a Jaffa Kiadó 50 százalékának a tulajdonosa.

A Libri-Bookline Csoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline Nyrt. (később: Bookline) 2013-as fúziójából jött létre. Nettó árbevétele 2013-2019 között több mint a duplájára, közel 12,4 milliárd forintról 2019 végére 26,4 milliárdra nőtt, EBITDA-ja (adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) pedig ugyanezen idő alatt még ennél is jobban, 540 millióról csaknem 2,4 milliárdra ugrott. A koronavírus-járvány a Libri-Bookline Csoport teljesítményére is negatívan hatott, de a stabil fundamentumok és a sikeres válságmenedzselés hatására a szakértői becslések csökkenő, de továbbra is erős 2020-as üzleti eredményeket jeleznek előre – olvasható az MCC honlapján megjelent közleményben.

Megszólalt a ritkán nyilatkozó Spéder is. „Nagy örömömre szolgál, hogy 8 éven keresztül, 2013–2021 között stratégiai kisebbségi tulajdonosként és a Libri-Bookline Zrt. igazgatósági elnökeként részese lehettem a Libri-Bookline vállalatcsoport erős fundamentumainak a kialakításában, a stratégia sikerre vitelében, a kimagasló piaci, üzleti és pénzügyi teljesítmények elérésében, azaz a Libri-Bookline sikersztori megvalósításában. Köszönet a vállalatcsoport menedzsmentjének, minden dolgozójának a – válság idején is felmutatott – példamutató munkájukért, s külön köszönet a többségi tulajdonosnak az eredményes együttműködésért. A tranzakció nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, hosszú, kemény és professzionális tárgyalások, mindkét oldalon korrekt tárgyalópartnerek erőfeszítései eredményeként tudott létrejönni. Az elmúlt 8 év sikerei után ugyanakkor számomra megérett a helyzet a váltásra, az MCC-nek pedig sok sikert kívánok a megszerzett vállalatokkal kapcsolatos munkához” – olvasható az alapítvány közleményében.