7p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonát is megszerezte – derül ki az alapítvány honlapján közzétett tájékoztatóból. Az MCC közvetett részesedése a piacvezető könyvkiadó és könyvterjesztő vállalatcsoportban 30,94, a megszerzett egyéb vállalkozásokban pedig 100 százalékos lett.

Közel féléves tárgyalássorozat végére került pont azzal, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi (30,94 százalékos) tulajdonát is megszerezte. 

Az új tulajdonos szakmai befektetőnek számít. Fotó: Libri
Az új tulajdonos szakmai befektetőnek számít. Fotó: Libri

Az MCC tavaly október 1-jén jelentette be, hogy elkezdett tárgyalni az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, s a két társaság jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írt alá. Az alapítvány az akkori közleményében hangsúlyozta, hogy a tárgyalás sikere attól függ, milyen eredménnyel zárul az átvilágítás, illetve, hogy azt követően sikerül-e beszerezni a tranzakcióhoz szükséges hatósági engedélyeket. Az alapítvány kilátásba helyezte, hogy az Axialis megvásárlása esetén az MCC közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lesz, és a többségi részvényessel, az SQ Invest Kft.-vel közösen irányítja majd a cégcsoport működését. 

Az eladás tárgyaként megnevezett Axialis Holding Zrt. Spéder Zoltán egykori OTP-vezérhelyettes, ex FHB-s tulajdonos és vezető közvetett tulajdonában állt, aki a 2020 májusában megjelent „A 100 leggazdagabb” kiadványban 28 milliárd forintra becsült vagyonával a 48. helyet foglalta el. 

Az SQ Invest 100 millió forintos törzstőkéjén pedig négy magánszemély osztozik: Balogh Ákos 41, Élő Nóra 39, míg Balogh Olivér és Viktor 10-10 százaléknyi üzletrésszel rendelkezik, akikről a személyes adataik alapján feltételezhető, hogy egy családot alkotnak.

A magát tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Matthias Corvinus Collegiumot működtető alapítványt az állam eddig már több körben stafírozta ki, jelentős összegekkel:

  • az Országgyűlés 2020 májusában 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényt juttatott (ugyanakkora paketteket, mint 2019 közepén a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak), ezek együttesen a tegnapi tőzsdei záróárfolyamokon 346 milliárd forintot értek (a Mol 179 milliárdot, a Richter 167 milliárdot), 
  • augusztusban a koronavírus-járvány válsághelyzet ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból dologi kiadásokra 18 millió, egyéb működési célú kiadásokra viszont 36 milliárd forintban (!) részesült,
  • szeptemberben két pécsi ingatlant kapott ingyen az államtól. Az egyik a baranyai megyeszékhely belvárosában, a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközti Király utcában (ez a volt Nemzeti Casino épülete) található, a másik pedig egy lakóház,
  • végül a december 24-én megjelent rendeletében 94,5 milliárdot szavazott meg a kormány az alapítványnak.

Az adásvételi szerződést február 1-jén írták alá a felek, akik a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) bejelentették az összefonódásukat. Miután a GVH nem talált kivetnivalót az ügyletben, nem volt akadálya a tulajdonosváltásnak. 

A tranzakció előkészítése során az MCC megszerezte a céltársaságok ügyvezetői pozícióit. A Libri-Bookline Zrt. hatfős igazgatóságának (it) elnöki feladatait Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője, üzletember látja el a jövőben, de az it-be bekerült Szalai Zoltán, az alapítvány igazgatója is. A háromtagú felügyelőbizottság (fb) elnöke Madarász László lett, aki az MCC kuratóriumi tagja, s közismerten fideszes kötődésű bankár. Például a nagyobbik kormánypárt jelöltjeként ül jelenleg is a Magyar Nemzeti Bank fb-jében, az első Orbán-kormány ideje (1998-2002) alatt pedig a súlyos vesztesége miatt államosított Postabank elnöke, majd 2001-től a vezérigazgatója is volt. A Libri fb-jébe került az Axialist az MCC-nek értékesített, így a könyvkiadóban tulajdoni hányaddal már nem rendelkező Spéder is, aki addig az it-elnöki posztot töltötte be. A többségi tulajdonos SQ Invest által jelölt tagok személye mindkét testületben változatlan maradt.

„Az adásvételi tranzakció egyrészt az MCC szakmai-szellemi építkezését szolgálja, másrészt racionális üzleti döntés, mert az MCC tevékenyégének bővítésére is módot adhat. Az eredményekből származó bevételeket az MCC a jövőben a legtehetségesebb diákok képzésére, ösztöndíjára, mentorálására, külföldi taníttatási lehetőségeik kibővítésére fordíthatja” – indokolta a Libribe való beszállását honlapján az alapítvány. Emlékeztetve, hogy szakmai befektetőnek számít, lévén, hogy 2008-tól van jelen a könyvpiacon, a mostani tulajdonszerzéssel pedig a kiadói és a könyvkereskedelmi tevékenységét is tovább fejleszti.

Márpedig erre mi sem tűnik alkalmasabbnak, mint a legnagyobb hazai könyvpiaci vállalatcsoport. 

A Libri-Bookline Csoport a Libri-Bookline Zrt. irányításával a könyvkereskedelmi piac közel 50, míg a könyvkiadói piac 15-20 százalékát tudhatja a magáénak, 58 könyvesboltot üzemeltet, emellett az online piaci jelenléte is domináns.  A társaság 100 százalékos tulajdonosa a Libri Könyvkereskedelmi Kft-nek, amely mára szintén az egyedüli gazdája lett a Libri Könyvkiadó Kft.-nek. A Libri Könyvkiadó Kft. birtokolja teljes egészében egyebek mellett a Helikon Kiadó Kft.-t, a Park Könyvkiadó Kft.-t, a Kolibri Gyermekkönyvkiadó Kft.-t és a Jelenkor Kiadó Kft.-t, emellett a Scolar Kiadó Kft. 49 és a Jaffa Kiadó 50 százalékának a tulajdonosa.

A Libri-Bookline Csoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline Nyrt. (később: Bookline) 2013-as fúziójából jött létre. Nettó árbevétele 2013-2019 között több mint a duplájára, közel 12,4 milliárd forintról 2019 végére 26,4 milliárdra nőtt, EBITDA-ja (adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) pedig ugyanezen idő alatt még ennél is jobban, 540 millióról csaknem 2,4 milliárdra ugrott. A koronavírus-járvány a Libri-Bookline Csoport teljesítményére is negatívan hatott, de a stabil fundamentumok és a sikeres válságmenedzselés hatására a szakértői becslések csökkenő, de továbbra is erős 2020-as üzleti eredményeket jeleznek előre – olvasható az MCC honlapján megjelent közleményben.

Megszólalt a ritkán nyilatkozó Spéder is. „Nagy örömömre szolgál, hogy 8 éven keresztül, 2013–2021 között stratégiai kisebbségi tulajdonosként és a Libri-Bookline Zrt. igazgatósági elnökeként részese lehettem a Libri-Bookline vállalatcsoport erős fundamentumainak a kialakításában, a stratégia sikerre vitelében, a kimagasló piaci, üzleti és pénzügyi teljesítmények elérésében, azaz a Libri-Bookline sikersztori megvalósításában. Köszönet a vállalatcsoport menedzsmentjének, minden dolgozójának a – válság idején is felmutatott – példamutató munkájukért, s külön köszönet a többségi tulajdonosnak az eredményes együttműködésért. A tranzakció nemzetközi piaci standardok szerint bonyolított, hosszú, kemény és professzionális tárgyalások, mindkét oldalon korrekt tárgyalópartnerek erőfeszítései eredményeként tudott létrejönni. Az elmúlt 8 év sikerei után ugyanakkor számomra megérett a helyzet a váltásra, az MCC-nek pedig sok sikert kívánok a megszerzett vállalatokkal kapcsolatos munkához” – olvasható az alapítvány közleményében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!