<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Állítja a Miniszterelnökség államtitkára. Szavai alapján elsősorban az egészségügyi, szociális intézményeknél emelkedik 45 napra a határidő.

Lapunk írt először arról, hogy egy kormányrendelet módosításával az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatigénylések esetében a megkeresett szervezet válaszadási határideje. Az infotörvényt érintő változtatásra a veszélyhelyzet miatt volt szükség - derült ki a jogszabályból.

Néhány lakat nyitva maradNéhány lakat nyitva marad

A hír nagy port kavart, ráadásul a rendelet értelmében a határidő újabb 45 nappal meghosszabbítható, ha több időre van szüksége a szervezetnek. Szél Bernadett független parlamenti képviselő, valamint a Transparency International is jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Most a kormányzat részéről érkezett egy értelmező reakció a módosításhoz. Ennek előzményeként Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt tudakolva, hogy mi indokolta a változtatást, annak mi köze van a járványhelyzethez.

A választ Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára adta meg:

"A kérdésével érintett közfeladatot ellátó szervek és az ott dolgozó honfitársaink a pandémia ideje alatt erejükön felül teljesítenek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikeres legyen a járvány elleni védekezés. Ezen szervek esetében teszi lehetővé az Ön által kritizált Korm. rendelet, hogy a közérdekű adatigényléseknek – 15 nap helyett – 45 napon belül tehessenek eleget. Az átmeneti szabályozást az indokolja, hogy vannak olyan közfeladatot ellátó szervek, például a kórházak és egyéb egészségügyi, illetve szociális intézmények, amelyeknek a veszélyhelyzettel összefüggésben jelentősen megnövekedtek a feladatai. Az átmeneti rendelkezések nem általánosan és nem minden adatigénylésre terjednek ki. A közfeladatot ellátó szerveknek csupán lehetősége, hogy 45 napon belül tegyenek eleget az adatigényléseknek, de csak abban az esetben, ha valószínűsíthető, hogy a törvényben meghatározott 15 napos határidőn belüli teljesítés a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladataik ellátását akadályozná. A veszélyhelyzet fennállásáig hatályban lévő rendelkezések átmenetileg sem korlátozzák a közérdekű adatigénylések előterjesztésének lehetőségét, és az ehhez kapcsolódó kiadási kötelezettséget sem."

Vagyis a kormányzati álláspont szerint a válaszadási határidők - a veszélyhelyzet ideje alatt, átmenetinek szánt - meghosszabbítása nem vonatkozik minden közérdekű adatigénylésre, mint ahogy nem is kötelesek kitölteni a rendelkezésükre álló 45 napot a szervezetek.

Arra nem kapunk választ az államtitkár leveléből, hogyan osztják fel a közérdekű adatigényléssel megkereshető szervezeteket, melyekre vonatkozik az új szabályozás, melyekre nem, miképpen definiálják a "veszélyhelyzettel összefüggő közfeladat ellátását". Így csak arra az utalásra hagyatkozhatunk, mely szerint a védekezésben közvetlenül érintett szerveknek áll rendelkezésükre a 45 nap. E körbe ezek szerint elsősorban az egészségügyi, szociális intézmények tartoznak, vagyis a más profilú szervezetekre - kiindulva az államtitkár szavaiból - továbbra is a 15 napos határidő vonatkozik. Az persze majd csak az előttünk álló időszakban derül ki, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák a módosított jogszabályt az infotörvény hatálya alá tartozó szervezetek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.