3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Állítja a Miniszterelnökség államtitkára. Szavai alapján elsősorban az egészségügyi, szociális intézményeknél emelkedik 45 napra a határidő.

Lapunk írt először arról, hogy egy kormányrendelet módosításával az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatigénylések esetében a megkeresett szervezet válaszadási határideje. Az infotörvényt érintő változtatásra a veszélyhelyzet miatt volt szükség - derült ki a jogszabályból.

Néhány lakat nyitva marad
Néhány lakat nyitva marad

A hír nagy port kavart, ráadásul a rendelet értelmében a határidő újabb 45 nappal meghosszabbítható, ha több időre van szüksége a szervezetnek. Szél Bernadett független parlamenti képviselő, valamint a Transparency International is jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Most a kormányzat részéről érkezett egy értelmező reakció a módosításhoz. Ennek előzményeként Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt tudakolva, hogy mi indokolta a változtatást, annak mi köze van a járványhelyzethez.

A választ Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára adta meg:

"A kérdésével érintett közfeladatot ellátó szervek és az ott dolgozó honfitársaink a pandémia ideje alatt erejükön felül teljesítenek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikeres legyen a járvány elleni védekezés. Ezen szervek esetében teszi lehetővé az Ön által kritizált Korm. rendelet, hogy a közérdekű adatigényléseknek – 15 nap helyett – 45 napon belül tehessenek eleget. Az átmeneti szabályozást az indokolja, hogy vannak olyan közfeladatot ellátó szervek, például a kórházak és egyéb egészségügyi, illetve szociális intézmények, amelyeknek a veszélyhelyzettel összefüggésben jelentősen megnövekedtek a feladatai. Az átmeneti rendelkezések nem általánosan és nem minden adatigénylésre terjednek ki. A közfeladatot ellátó szerveknek csupán lehetősége, hogy 45 napon belül tegyenek eleget az adatigényléseknek, de csak abban az esetben, ha valószínűsíthető, hogy a törvényben meghatározott 15 napos határidőn belüli teljesítés a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladataik ellátását akadályozná. A veszélyhelyzet fennállásáig hatályban lévő rendelkezések átmenetileg sem korlátozzák a közérdekű adatigénylések előterjesztésének lehetőségét, és az ehhez kapcsolódó kiadási kötelezettséget sem."

Vagyis a kormányzati álláspont szerint a válaszadási határidők - a veszélyhelyzet ideje alatt, átmenetinek szánt - meghosszabbítása nem vonatkozik minden közérdekű adatigénylésre, mint ahogy nem is kötelesek kitölteni a rendelkezésükre álló 45 napot a szervezetek.

Arra nem kapunk választ az államtitkár leveléből, hogyan osztják fel a közérdekű adatigényléssel megkereshető szervezeteket, melyekre vonatkozik az új szabályozás, melyekre nem, miképpen definiálják a "veszélyhelyzettel összefüggő közfeladat ellátását". Így csak arra az utalásra hagyatkozhatunk, mely szerint a védekezésben közvetlenül érintett szerveknek áll rendelkezésükre a 45 nap. E körbe ezek szerint elsősorban az egészségügyi, szociális intézmények tartoznak, vagyis a más profilú szervezetekre - kiindulva az államtitkár szavaiból - továbbra is a 15 napos határidő vonatkozik. Az persze majd csak az előttünk álló időszakban derül ki, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák a módosított jogszabályt az infotörvény hatálya alá tartozó szervezetek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!