TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Alapos nyomozást végzett a rendőrség, de nem találtak semmit, ezért megszüntették a nyomozást. 

Levélben értesítette Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt indult eljárást a Mátrai Erőmű ügyében – közölte a politikus a Facebook oldalán.

A rendőrségi határozat szerint alapos nyomozást végeztek a feljelentés óta eltelt két hónapban, adatokat gyűjtöttek, anyagokat kértek be és foglaltak le, és arra jutottak, hogy az MVM Zrt. teljesen felelős módon járt el akkor, amikor 17 milliárd forintért megvásárolta Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet.

Az ellenzéki politikus mint írja, állítása az volt, hogy „az állami cég súlyos kárt okozott az adófizetőknek azzal, hogy megvásárolta a Mészáros Lőrincék által kirabolt, veszteséget termelő, lebontásra ítélt és környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőművet”. 

A decemberi adásvétel pillanatában már létező nemzetközi vállalása volt a magyar államnak, hogy 2030-ra leállítja a szénalapú áramtermelést Magyarországon. Palkovics László pedig még azt is elmondta, hogy 2-300 milliárdos forrásbevonásra lesz szükség az átálláshoz.

Ehhez képest ezeket a költségeket nem vették figyelembe a Mátrai Erőmű megvásárlásakor – írja Szél. A rendőrségi határozatból derül ki, hogy egy olyan üzletértékelésre alapozva határozták meg az erőmű árát, ami értelemszerűen nem tartalmazza az erőmű átalakításának,, „kizöldítésének” költségeit. Szél mint írja, ezt az innovációs minisztériumnak kellett volna kiszámolnia és mérlegelnie.

 „A potenciálisan bekövetkező üzleti és gazdasági események vizsgálata vagyonkezelői feladatkör, melynek határai között eljárva az üzleti kockázatot értékelni lehet és szükséges is. Az üzletrész megszerzése során az MVM Zrt. részéről eljárók ezt a kötelességüket teljesítették” – idézi a határozatot Szél.

Az ellenzéki politikus egyúttal megjegyzi: betekintést kért a nyomozati anyagokba és addig megy, amíg nem látja, hogy mire készül a kormány a Mátrai Erőművel.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március végén jelentette be, hogy lezárták a Mátrai Erőművel kapcsolatos tranzakciót, aminek eredményeképpen az állami MVM több mint 17 milliárd forintért vásárolta meg a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől.  Az OPUS Global Nyrt. két éve vette meg az erőmű többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét a német közszolgáltató óriás, az RWE érdekeltségéből mindössze 5,9 milliárd forintért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.