2p

Az Európai Unió Bírósága mellett működő főtanácsnok szerint a távközlési tevékenységre is vonatkozó magyarországi ágazati különadó összhangban van az uniós joggal.

Ez a Pénzügyminisztérium közleménye szerint közvetetten erősíti a hazánk által 2010 óta következetesen képviselt adópolitikát is, melynek fókuszában a gyermekes családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatása mellett a jövedelmet terhelő adók csökkentése áll.  Mint ismert, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított korábban Magyarország ellen az ágazati különadó miatt.

Már számos nemzetközi fórum példaként hivatkozott a magyar adózási modellre, amelyet - a most nyilvánosságra hozott véleménye szerint - Juliane Kokott főtanácsnok asszony is összhangban állónak tart az uniós joggal. 2010 óta az adózás fókuszában a jövedelmet terhelő adók csökkentése mellett a fogyasztást terhelő forgalmi adók szerepének növelése áll.  Az államkasszát megillető bevételekhez a kölcsönös közteher vállalás jegyében a nagy forgalmat lebonyolító, tőkeerős, s nem egyszer több országban is tevékenykedő nagyvállalatoknak is hozzá kell járulnia, ezt a célt szolgálta a 2010-ben bevezetett ágazati különadó is.

Juliane Kokott főtanácsnok
Juliane Kokott főtanácsnok


A főtanácsnoki vélemény kimondta, hogy a sávosan progresszív adókulcs nem eredményez tiltott állami támogatást, valamint a magyar adófajta összhangban van a letelepedés szabadságának az elvével is, továbbá nem tekinthető hozzáadott értékadónak sem, így nem ütközik az Európai Unió Áfáról szóló irányelvébe.

A végső szót a kérdésben az Európai Unió Bírósága mondja ki, de Kokott főtanácsnok asszony véleménye előrevetítheti a luxemburgi testület pozitív döntését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!