<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Európai Unió Bírósága mellett működő főtanácsnok szerint a távközlési tevékenységre is vonatkozó magyarországi ágazati különadó összhangban van az uniós joggal.

Ez a Pénzügyminisztérium közleménye szerint közvetetten erősíti a hazánk által 2010 óta következetesen képviselt adópolitikát is, melynek fókuszában a gyermekes családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatása mellett a jövedelmet terhelő adók csökkentése áll.  Mint ismert, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított korábban Magyarország ellen az ágazati különadó miatt.

Már számos nemzetközi fórum példaként hivatkozott a magyar adózási modellre, amelyet - a most nyilvánosságra hozott véleménye szerint - Juliane Kokott főtanácsnok asszony is összhangban állónak tart az uniós joggal. 2010 óta az adózás fókuszában a jövedelmet terhelő adók csökkentése mellett a fogyasztást terhelő forgalmi adók szerepének növelése áll.  Az államkasszát megillető bevételekhez a kölcsönös közteher vállalás jegyében a nagy forgalmat lebonyolító, tőkeerős, s nem egyszer több országban is tevékenykedő nagyvállalatoknak is hozzá kell járulnia, ezt a célt szolgálta a 2010-ben bevezetett ágazati különadó is.

Juliane Kokott főtanácsnok
Juliane Kokott főtanácsnok


A főtanácsnoki vélemény kimondta, hogy a sávosan progresszív adókulcs nem eredményez tiltott állami támogatást, valamint a magyar adófajta összhangban van a letelepedés szabadságának az elvével is, továbbá nem tekinthető hozzáadott értékadónak sem, így nem ütközik az Európai Unió Áfáról szóló irányelvébe.

A végső szót a kérdésben az Európai Unió Bírósága mondja ki, de Kokott főtanácsnok asszony véleménye előrevetítheti a luxemburgi testület pozitív döntését.