<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

30 milliárdot kaptak a kórházak konszolidációra, ami a tényleges tartozásuk felére sem elegendő. Beszállítóik között magyar tulajdonú kkv-k is vannak, amelyek számára végzetes lehet, ha nem fizetik ki őket.

A napokban utalhatják a beszállítóknak a kórházak azt a mintegy 30 milliárd forintot, amit konszolidációként kaptak a kormánytól. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétett listán szereplő, adósságrendezésre kiutalt összegek a tényleges október végi tartozás (55,1 milliárd) alig a felét (54,5 százalékát) fedezi - írja a Népszava.

Akik nem kaptak semmit

A 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. A szabály miatt 25 intézmény esett el az adósságrendezési támogatástól köztük egyebek mellett a Semmelweis Egyetem, amelynek az összes tartozása is 803 millió forint. Nem kapott semmit az Országos Kardiológiai Intézet, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórház, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Kórházi Főigazgatóság sem.

Akik milliárdokat kaptak, de még így is több mint egymilliárddal tartoznak

A mérleg másik oldalát nézve: a legnagyobb összeg, mintegy 2,6 milliárd forint az Észak-Közép Budai Centrum Új Szent János kórháznak jutott. Még így is marad 1,2 milliárdos adóssága az intézménynek.

Ahová a legtöbb pénz ment - és ahol még így is milliárdos tartozás maradt. Fotó: Facebook / Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő
Ahová a legtöbb pénz ment - és ahol még így is milliárdos tartozás maradt. Fotó: Facebook / Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő

Ezen a listán a második a Pécsi Tudomány Egyetem, amelynek október végén már 3,9 milliárd forint volt az adóssága, ebből most 2,3 milliárdot törleszthet. A Dél-Pesti Centrum Kórház (egykori Szent László-Szent István) a 2,8 milliárdos tartozására 1,7 milliárdot kapott az államtól.

A magyar kkv-kat teszik tönkre azzal, hogy nem fizetnek

A lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára úgy vélte: a mostani 30 milliárdos konszolidáció nem elégséges, és mihamarabb szükség van a számlák teljes körű rendezésre. Szerinte a helyzet minden beszállító cégnek rendkívüli nehézséget okoz, de különösen a forráshiányos magyar tulajdonú kkv-k számára lehet végzetes. Az OSZ ezért azt kéri, hogy a kormány évente többször rendezze a kórházi számlákat annak érdekében, hogy az egészségügyi intézményeknek ne legyen 30 napon túl lejárt tartozásuk.