<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Még mindig nem állt meg a magán meddőségi centrumok államosítása. Ma reggel nyolc órától immár a Róbert Károly Meddőségi Centrum már sem fogadhat magánpácienseket.

Tavaly hat magán meddőségi centrumot államosítottak, idén nyáron még hármat, most pedig a Róbert Károly Meddőségi Centrumot is centralizálják „nemzetstratégiai okokból”.

A Róbert Meddőségi Centrum is elesett. Fotó: DepositphotosA Róbert Meddőségi Centrum is elesett. Fotó: Depositphotos

A legfrissebb Magyar Közlöny szerint  

„a Magyar Állam a Róbert Károly Meddőségi Centrum Korlátolt Felelősségű Társaság feletti irányítás megszerzésével megvalósuló összefonódást közérdekből történő nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti.”

Ezek alapján a Kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a  versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 97.  §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva elrendeli, hogy a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 24/A. §-a alapján a Róbert Károly Meddőségi Centrum feletti irányítás magyar állam általi megszerzését – tekintettel a  népességfogyás hatékony megállításának és a  meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tételének szükségességére – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti.

A magán meddőségi centrumok államosításával egyre több gyermekre váró pár keresi fel a határon túli számos klinika egyikét. Indokaik szerint főleg azért, mert nem szeretnének a híresen hosszú magyar várólistákra felkerülni, valamint az állami meddőségi klinikákon a szolgáltatás minősége sem feltétlenül olyan, mint a magánintézményekben, például a brnói Unica Klinikán, melynek vezetőjével lapunk interjút is készített a közelmúltban.

2020 januárjától ezeknek az addig magánkézben lévő meddőségi centrumoknak lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a tulajdonosa:

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

Idén nyáron pedig ezt a három magán meddőségi centrumot államosították:

  • TritonLife Róbert Magánkórház
  • Versys Clinics
  • Reprosys Kft.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt is kiadott a vásárlásról, e szerint a nemzetstratégiai jelentőségű ügylet eredményeként a társaság teljeskörű meddőségi kezelést fog nyújtani a betegek részére állami finanszírozás mellett.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt hónapokban egyeztetéseket folytatott a Róbert Károly Magánkórházzal a meddőségkezelési területei állam általi átvételével kapcsolatban. A magánkórház a meddőségi eljárásokat egy újonnan létrehozott gazdasági társaságba szervezte, amelynek tulajdonjogát a magyar állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján megvásárolja. Az állami tulajdonszerzéssel egyidejűleg a magánkórház ezt a tevékenységét megszünteti.

A minisztérium ismertetése szerint a kapcsolódó, 2020 elején már megjelent jogszabályok folytatásaként így tovább erősödik az állami szerepvállalás az újonnan létrehozott állami meddőségkezelési centrum, a Róbert Károly Meddőségi Centrum közfinanszírozott működésével. A folyamatos betegellátás az új intézmény működési feltételeivel megszilárdítható. A kormány tavaly óta biztosítja a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozását. A meddőségcentrumokban lehetővé válik a meddőségkezelési szolgáltatás ingyenes igénybevétele, ismertette a tárca.

Szakértői becslések szerint a házaspárok 15 százaléka, azaz mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.