8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők. Mindez azt is jelenti, hogy aki nem szeretne az itt is hosszú várólisták végére kerülni, viszont anyagilag megteheti, hogy bevállalja a mesterséges megtermékenyítés költségeit, előbb-utóbb felkeresi a csehországi magánklinikák egyikét. A brnói Unica Klinika vezetőjét és magyar koordinátorát arról kérdeztük, vajon nőtt-e a magyar páciensek száma az utóbbi időben.   

Május 25-én a parlamenthez benyújtott, - s azóta meg is szavazott -, egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között szinte észrevétlenül bújt meg egy kitétel, amely szerint 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők. Ennek értelmében a meddőségi kezelésre szoruló nők már csak 2021. szeptember 30-ig köthetnek a maradék három magán meddőségi centrumban szerződést. 

Aki nem akar várni és anyagilag megteheti, Csehország felé veszi az irányt. Fotó: Depositphotos
Aki nem akar várni és anyagilag megteheti, Csehország felé veszi az irányt. Fotó: Depositphotos

Buzál Anikó, a Brnóban található Unica Klinika magyar koordinátora két és fél éve indította a vállalkozását, amellyel a meddőséggel küzdő párokat segíti információkkal. Az első másfél évben még leginkább a petesejt-donáció iránt érdeklődő párok keresték meg, de a tavaly kezdődött, lombikintézeteket érintő államosítások után egyre többen fordultak hozzá külföldi lombikkezeléssel kapcsolatban is.

"Főleg azok keresnek, akiknek az életkoruk miatt egyrészt nincs idejük az állami rendszerben a várólistát kivárni, másrészt jobban bíznak a magánintézményekben, és a magasabb sikerarány miatt is ezeket választanák" - mondta lapunk megkeresésére Buzál Anikó.

Az utóbbi pár hónapban, amióta megjelent a hír a maradék három magánklinika államosításáról, sokkal többen keresik a saját petesejttel történő kezelésekkel kapcsolatban is. A párok sokszor mondják, hogy az itthoni bizonytalan helyzet miatt külföldi klinikákban gondolkodnak, illetve attól tartanak, hogy a jelenlegi várólisták még hosszabbak lesznek. A népszerű állami klinikákon már most is hosszú a várakozás, és azt is említik, hogy ha a kezelés előtt valamilyen beavatkozásra szükség van, azt is hosszú várakozás után végeznék el itthon, és a kezelés még csak ezután kezdődne. A koordinátor szerint sokan kilátástalannak tartják az itthoni helyzetet, és elkeseredve próbálnak megoldást keresni, míg mások egyelőre kivárnak, de szeretnék tudni, hogy milyen lehetőségek vannak külföldön. Buzál Anikó azt mondja, hogy míg korábban a saját petesejtes lombikkezelések iránt érdeklődők aránya 10-15 százalék volt, most ez az arány 50 százalék fölé emelkedett, ezáltal jelentősen megnőtt az összes érdeklődő száma is.

A hazai meddőségi magánklinikák államosításának hírével kapcsolatban Helena Nohelovát, az Unica Klinika igazgatóját arról kérdeztük, érzékelhető-e már most, hogy többen fordulnak hozzájuk?

Mfor: Tavaly kilenc, idén júniusban pedig a maradék három meddőségi magánklinikát is államosították Magyarországon. Mit érzékeltek a tavalyi bezárásból?

Helena Nohelova: Meg tudom erősíteni, hogy a magyarországi lombikcentrumok tavalyi bezárásával a magyar páciensek száma jelentősen nőtt klinikáinkon. Mivel Csehország földrajzilag közel helyezkedik el Magyarországhoz, az utazás rövid és könnyen tervezhető, és magyar nyelvű koordinátoraink segítséget nyújtanak a Magyarországról érkező pácienseink számára. Fontosnak tartjuk, hogy a legjobb ellátást nyújtsuk, s hogy a külföldről érkezők is otthon érezzék magukat nálunk, hiszen eleve egy igen érzékeny okból kell nálunk tölteniük valamennyi időt.

Helena Nohelova, az Unica Klinika igazgatója. Fotó: Unica Klinika
Helena Nohelova, az Unica Klinika igazgatója. Fotó: Unica Klinika

Mfor: Mit érzékelnek a mostani hír kapcsán, hogy jövőre a maradék három meddőségi klinika is ellehetetlenül?

H.N.: Egyre több olyan magyar páciens említi meg az otthoni bizonytalan lombikhelyzetet, akik emiatt szeretnék a kezelésüket nálunk mielőbb elkezdeni. Boldogok, hogy a segítségükre lehetünk. Nemcsak a lombikeljárásaink széles választékával, a nyelvi nehézségek áthidalásában is segítünk.

Mfor: Van olyan ország, mint Magyarország, ahonnan sok páciens keres önöknél önköltséges, ám jóval gyorsabb megoldást a gyermektelenségére, mint hazájában?

H.N.: Olaszország és Spanyolország rendelkezik privát lombikklinikákkal, de sok páciens az állami egészségügyi rendszert választja, hogy spóroljon a lombikkezelések költségén. Azonban az állami rendszerben ott is hosszú várólisták vannak, ezért a páciensek inkább Csehországot választják a kezelésükhöz, ahol a várakozási idő nagyon kevés, vagy sokszor nem is létezik, és tudják, hogy Csehország a magas szintű orvosi ellátásról is ismert. Valamint ismeretes, hogy az állami lombikintézetek gyakran nem rendelkeznek megfelelő anyagi keretekkel ahhoz, hogy a legújabb technológiákba fektessenek be, ami sajnos a minőség és a sikeresség rovására megy. A privát lombikklinikák viszont megtehetik ezeket a drágább beruházásokat. Ez is a magyarázata, hogy miért fordulnak a páciensek inkább a privát szektorhoz, egy vagy több sikertelen kísérlet után.

Mfor: Hogyan alakult a forgalmuk az elmúlt években, és milyen a sikerarány?

H.N.: Miután megnyitottuk a prágai klinikánkat a brnói mellett, ami egyébként az első lombikintézet volt a városban, a pácienseink és az elvégzett kezeléseink száma exponenciálisan megnőtt, mind belföldről, mind külföldről egyaránt. A 2020-ban elért sikerarányunk (ez az ismételt kezeléseket is tartalmazza, amíg a terhességet elérjük) saját petesejtekkel történő kezelés esetében 90,4, a petesejt-donáció esetében pedig 96,9 százalék volt. Az Unica Klinikát 1991-ben alapították, és azóta a világ 70 országából érkező pácienseknél több mint 7000 gyermek jött világra a közreműködésünkkel. Klinikánkon a páciensek közül a legtöbben, mintegy 30 százaléknyian Csehországból érkeznek, Ausztriából 25, Magyarországról, Lengyelországból és Olaszországból 10-10 százalék, míg Németországból 5 százalék jön, 10 százalék pedig egyéb államokból.”

Mfor: A megnövekedett számú páciens miatt terveznek-e bővítést?

H.N.: Az Unica már 2017-ben kibővült egy újonnan nyitott klinikával Prágában, és a növekvő igények miatt most a brnói klinikánk kapacitását növeljük meg 20 százalékkal, hogy mind Magyarországról, mind a más szomszédos országból származó növekvő keresletre felkészüljünk.

Mfor: Hogyan működtek a járvány első három hulláma alatt?

H.N.: Klinikáinknak csökkentenie kellett a lombikkezelések számát egy bizonyos időszakban, de teljesen sosem zártunk be, a már kezelés alatt álló pácienseink és az elkezdett kezelések miatt. Koordinátoraink folyamatosan tartották a kapcsolatot pácienseinkkel, a jövőbeli kezelésük megtervezése érdekében, illetve online közvetítéseket, webinárokat, és információs videókat készítettünk a pácienseink számára. Koordinátoraink minden nap azon dolgoznak, hogy a Csehországba történő utazást minél zökkenőmentesebbé tegyék pácienseink számára a Covid-19 korlátozások mellett. Törekszenek a legjobb utazási opciók megtalálására a számukra, és biztosítják a szükséges információkat a biztonságos utazás érdekében. Mi jelenleg is ingyenes PCR-tesztet biztosítunk, hogy a legbiztonságosabb feltételeket adjuk a kezeléshez.

Mfor: Kijelenthető, hogy ma az egyik leginkább prosperáló ágazat az egészségügyben a meddőségi kezelések köre?

H.N.: Sajnálatos módon a meddőség egy növekvő probléma a párok számára. Ennek társadalmi, életmódbeli és orvosi okai vannak. Az olyan faktorok, mint a stressz, a rossz étkezési szokások, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a civilizációs betegségek negatív hatással vannak a termékenységre. Ameddig ezek a faktorok jelen vannak, a meddőség/termékenység témaköre egyre növekvő probléma lesz a párok számára.

2020 januárjától ezeknek az addig magánkézben lévő meddőségi centrumoknak lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonosa:

  • a budapesti Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a budapesti Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.
  • a szegedi Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

És ebben a három magán meddőségi centrumban folyik még lombikprogram, de már megszámláltattak a napjaik:

  • TritonLife Róbert Magánkórház,
  • Versys Clinics,
  • Reprosys Kft.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!