<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A következő hetekben érkezik a majomhimlő elleni oltás Magyarországra abból a kontingensből, amit az Európai Unió rendelt meg a dániai gyógyszergyártól. Magyarországon jelenleg 33 főnél diagnosztizálták az Afrikából származó fertőző betegséget.

Újabb 3 főnél azonosították a majomhimlő fertőzést a napokban, így 33 főre nőtt a diagnosztizált majomhimlős fertőzöttek száma hazánkban. A 23-50 év közötti férfiak majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol mintát vettek tőlük. A fertőzött személyek jelenleg otthonukban tartózkodnak elkülönítve, legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Magyarország valószínűleg kevesebbet kap belőle. Fotó: DepositphotosMagyarország valószínűleg kevesebbet kap belőle. Fotó: Depositphotos

Bár a korábbi hírek szerint az Európai Unió 110 000 adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást írt alá június közepén, lapunk kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ennél valamivel kevesebbet említ.

„Az Európai Unió 109 000 adag majomhimlő elleni oltóanyagot vásárolt, melyet lakosságarányosan oszt el a tagállamok között térítésmentesen. Az oltóanyagot először a járványban leginkább érintett tagállamokba szállítják ki, Magyarországra az elkövetkező hetekben fog érkezni. Az oltóanyag felhasználásáról az érintettek időben tájékoztatást kapnak” – válaszolta megkeresésünkre a NNK kommunikációs osztálya.

Arra a kérdésünkre, hogy hazánk a 33 fős fertőzöttségével milyen mennyiséget kaphat a vakcinából, a válasz nem tért ki.

Ez az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy mozgósít EU-forrásokat vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztja a tagállamok között.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség (EMA) egyébként még 2013. július 31-én kapott az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt az Imvanexre a felnőttek himlőfertőzésének megelőzésére.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az Imvanex hatékonyan indítja el az antitest-termelést olyan szinten, amely várhatóan védelmet nyújt a himlővel, valamint a majomhimlővel szemben is.

Az Európai Bizottság június közepén kötött szerződést a Bavarian Nordic vállalattal majomhimlő ellen is alkalmazható vakcina szállításáról. A megállapodásban az szerepel, hogy június végére teszik elérhetővé az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Novégia és Izland számára, de az NNK közlése szerint ezek szerint ez a határidő kicsit későbbre tolódik.

A vakcina leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, hányinger, izomfájdalom és fáradtság, az injekció helyén fellépő reakciók között pedig a fájdalom, bőrpír, duzzanat, bőrkeményedés és viszketés.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól és az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájától származó legfrissebb adatok szerint összesen 10604 majomhimlős esetet azonosítottak hivatalos állami források segítségével 2022. július 19-ig az európai régió 36 országából és területéről. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.