3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A következő hetekben érkezik a majomhimlő elleni oltás Magyarországra abból a kontingensből, amit az Európai Unió rendelt meg a dániai gyógyszergyártól. Magyarországon jelenleg 33 főnél diagnosztizálták az Afrikából származó fertőző betegséget.

Újabb 3 főnél azonosították a majomhimlő fertőzést a napokban, így 33 főre nőtt a diagnosztizált majomhimlős fertőzöttek száma hazánkban. A 23-50 év közötti férfiak majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol mintát vettek tőlük. A fertőzött személyek jelenleg otthonukban tartózkodnak elkülönítve, legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Magyarország valószínűleg kevesebbet kap belőle. Fotó: Depositphotos
Magyarország valószínűleg kevesebbet kap belőle. Fotó: Depositphotos

Bár a korábbi hírek szerint az Európai Unió 110 000 adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást írt alá június közepén, lapunk kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ennél valamivel kevesebbet említ.

„Az Európai Unió 109 000 adag majomhimlő elleni oltóanyagot vásárolt, melyet lakosságarányosan oszt el a tagállamok között térítésmentesen. Az oltóanyagot először a járványban leginkább érintett tagállamokba szállítják ki, Magyarországra az elkövetkező hetekben fog érkezni. Az oltóanyag felhasználásáról az érintettek időben tájékoztatást kapnak” – válaszolta megkeresésünkre a NNK kommunikációs osztálya.

Arra a kérdésünkre, hogy hazánk a 33 fős fertőzöttségével milyen mennyiséget kaphat a vakcinából, a válasz nem tért ki.

Ez az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy mozgósít EU-forrásokat vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztja a tagállamok között.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség (EMA) egyébként még 2013. július 31-én kapott az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt az Imvanexre a felnőttek himlőfertőzésének megelőzésére.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az Imvanex hatékonyan indítja el az antitest-termelést olyan szinten, amely várhatóan védelmet nyújt a himlővel, valamint a majomhimlővel szemben is.

Az Európai Bizottság június közepén kötött szerződést a Bavarian Nordic vállalattal majomhimlő ellen is alkalmazható vakcina szállításáról. A megállapodásban az szerepel, hogy június végére teszik elérhetővé az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Novégia és Izland számára, de az NNK közlése szerint ezek szerint ez a határidő kicsit későbbre tolódik.

A vakcina leggyakoribb mellékhatásai a fejfájás, hányinger, izomfájdalom és fáradtság, az injekció helyén fellépő reakciók között pedig a fájdalom, bőrpír, duzzanat, bőrkeményedés és viszketés.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól és az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájától származó legfrissebb adatok szerint összesen 10604 majomhimlős esetet azonosítottak hivatalos állami források segítségével 2022. július 19-ig az európai régió 36 országából és területéről. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!