3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A heteken belül beinduló dömping miatt újabb országos vizsgálat kezdődött az illegális tűzifa kereskedők visszaszorítására.

Továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti felügyelői. Különösen figyelik, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti felügyelői, ennek megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő.

A vizsgálatok alapján az ellenőrzött hirdetők mindössze 30 százaléka tüntette fel érvényes EUTR technikai azonosítóját, egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolítottak el az egyik népszerű webes hirdetési felületről. A szabálytalanul feladott hirdetések több mint felénél a hirdetők állításuk szerint rendelkeztek EUTR azonosítóval, de elmulasztották közzétenni. a valótlan, kitalált azonosítót tartalmazó reklámok képezik, amelyek egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányulnak – derült ki a közleményből.

Ezek az eredmények javuló tendenciáról árulkodnak, az előző szezonban még a vizsgált hirdetések 70 százalékát kellett törölni valamilyen szabálytalanság miatt. A Nébih szakemberei – a weboldal működtetőivel együttműködve – a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. Akkor összesen 54 hirdetést kellett eltávolítani – ez a magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Érdemes figyelni, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Az azonosító vagy kód valós megléte az alábbi oldalon ellenőrizhető. Fontos továbbá jelezni, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.

Mint mindig, most is érdemes számlát, nyugtát, illetve a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót kérni a kereskedőtől, átvételkor pedig ellenőrizzük, hogy az alábbi adatok fel vannak-e tüntetve:

  • a hirdető megnevezése,
  • telephelye,
  • erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma,
  • adószáma,
  • a szállított tűzifa fafaja és mennyisége,
  • a szállító jármű rendszáma

Megint nagy drágulás várható?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon: tavaly egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál. Ekkora áremelkedés utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra – írja a Pénzcentrum.

A nem reprezentatív felmérés szerint megoszló a kép a kereskedők körében, mennyivel is emelkednek az árak, de a munkaerőhiány várhatóan ebben a szektorban is érezteti majd a hatását: nemcsak a fa kivágására, de elszállítására is embert kell találni. A megkérdezett kereskedők közül volt, aki nem tervez áremelést, mások szerint akár 10-15 százalékos drágulással is lehet számolni a végfogyasztóknak –írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!