<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A heteken belül beinduló dömping miatt újabb országos vizsgálat kezdődött az illegális tűzifa kereskedők visszaszorítására.

Továbbra is folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti felügyelői. Különösen figyelik, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti felügyelői, ennek megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő.

A vizsgálatok alapján az ellenőrzött hirdetők mindössze 30 százaléka tüntette fel érvényes EUTR technikai azonosítóját, egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolítottak el az egyik népszerű webes hirdetési felületről. A szabálytalanul feladott hirdetések több mint felénél a hirdetők állításuk szerint rendelkeztek EUTR azonosítóval, de elmulasztották közzétenni. a valótlan, kitalált azonosítót tartalmazó reklámok képezik, amelyek egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányulnak – derült ki a közleményből.

Ezek az eredmények javuló tendenciáról árulkodnak, az előző szezonban még a vizsgált hirdetések 70 százalékát kellett törölni valamilyen szabálytalanság miatt. A Nébih szakemberei – a weboldal működtetőivel együttműködve – a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. Akkor összesen 54 hirdetést kellett eltávolítani – ez a magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

Hogyan kerüljük el a csalókat?

Érdemes figyelni, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát, vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Az azonosító vagy kód valós megléte az alábbi oldalon ellenőrizhető. Fontos továbbá jelezni, hogy csak olyan tűzifa szállítmányt hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít, vagy ad át szállításra.

Mint mindig, most is érdemes számlát, nyugtát, illetve a tűzifavásárlók részére kötelezően átadandó tájékoztatót kérni a kereskedőtől, átvételkor pedig ellenőrizzük, hogy az alábbi adatok fel vannak-e tüntetve:

  • a hirdető megnevezése,
  • telephelye,
  • erdőgazdálkodói kódja, vagy EUTR technikai azonosítószáma,
  • adószáma,
  • a szállított tűzifa fafaja és mennyisége,
  • a szállító jármű rendszáma

Megint nagy drágulás várható?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egységes, fűrészelt tűzifa átlagára soha nem látott mértékre ugrott Magyarországon: tavaly egy mázsa tűzifáért 3 360 forintot kellett kifizetni, ami több mint háromszáz forinttal több volt a 2016-ban tapasztalhatónál. Ekkora áremelkedés utoljára 2006-2007-ben volt tapasztalható, akkor szintén 310 forintos volt az emelkedés egyik évről a másikra – írja a Pénzcentrum.

A nem reprezentatív felmérés szerint megoszló a kép a kereskedők körében, mennyivel is emelkednek az árak, de a munkaerőhiány várhatóan ebben a szektorban is érezteti majd a hatását: nemcsak a fa kivágására, de elszállítására is embert kell találni. A megkérdezett kereskedők közül volt, aki nem tervez áremelést, mások szerint akár 10-15 százalékos drágulással is lehet számolni a végfogyasztóknak –írják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.