<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 

Ismét eltelt egy hét a legutóbbi előrejelzésünk óta, így eljött az ideje, hogy az elmúlt napok oltási számai alapján újabb prognózist készítsünk a megjelent kormányzati álláspontok figyelembevételével. 

Legutóbbi cikkünkben, a húsvéti hosszú hétvégén felpörgetett oltásnak köszönhetően úgy számoltunk, hogy legrosszabb esetben is április 16-án elérjük az újraindítás következő lépcsőjének feltételéül szabott 3 milliós oltotti számot, a 3,5 milliót pedig április 23-án ütötte volna meg a számláló. 

Mára a kilátások ebből a szempontból még kedvezőbbek lettek, mivel húsvét után is tartották az oltási tempót, így az elmúlt hét nap átlagában már több mint 76 ezer oltást adtak be naponta a korábbi hetek 62-68 ezer környéki mennyiségével szemben. 

A legutóbbi hét adatai alapján a naponta átlag 76 688 oltással számolva már holnapután, vagyis április 14-én elérjük a 3 millió beoltottat. Az azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ebből végül április 13-a lesz. Az előző mérföldkőnek titulált 2,5 milliós szám közelében is nagyon felpörögtek az oltások, annak érdekében, hogy már húsvét utáni első napon, április 6-án délután kipipálható legyen ez a cél, több mint 104 ezer oltás került beadásra. Ami igencsak kiugró érték a korábbi 70 ezer környéki napi oltásszámhoz képest.

Számításunkat az is alátámasztja, hogy húsvét előtti interjújában Orbán Viktor rögzítette: április 13-a lehet az a nap, plusz-mínusz egy-két nap, amikor meghaladjuk a 3 millió oltással rendelkezők számát.  

3 millió vagy 3,5 millió? 

Ugyanebben az interjújában a miniszterelnök még úgy fogalmazott, "ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor jöhet a következő lépés". Ám minden jel arra utal, hogy a következő lépésről egy héttel korábban, a 3 millió oltott elérésekor fognak dönteni. A 3 és 3,5 millió oltott elérése között időben ugyanis nagyjából 6-7 napos különbség van. Egy hét azonban nagyon sokat számíthat, legyen szó a járványhelyzet alakulásáról vagy a nyitás újabb lépcsőjének mielőbbi eléréséről. Ezt a nagyjából egyhetes különbséget mostani előrejelzésünk is alátámasztja: a 3 millió beoltott április 13-14-én lehet meg, míg a jelenlegi tempót megtartva a 3,5 millió beoltott április 19-20-án érhető el. 

Múlt héten Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból a Kormányinfón az derült ki, hogy a nyitás újabb lépcsőfokát, pontosabban az arról való döntést a 3 millió beoltotthoz kötötték.

Napokon belül tehát a kormánynak súlyos döntéseket kell hoznia a hogyantovábbot illetően - miközben egyébként járványügyi szakemberek sora az átoltottság jelenlegi foka tükrében a fokozatos nyitás veszélyeire figyelmeztetnek. Az első oltás ugyanis még nem biztosít kellő védettséget a koronavírussal szemben, sőt, a második oltás beadása után is még 2 hétnek el kell telnie a teljes védettség kialakulásáig.  

Hogy a 3,5 millió oltottnál jön a következő lépcső és nem 3 milliónál, azt Gulyás Gergely után másnap Orbán Viktor szokásos reggeli rádióinterjújában erősítette meg. Ebben továbbra is a 3,5 millió beoltott jelentősége tűnt hangsúlyosabbnak, amit a miniszterelnök szerint április 19-én érünk el. (Ennek realitását mostani előrejelzésünk is alátámasztja.)

Mire lehet számítani? 

Április 19-e már biztosan az a nap lesz, amikor kinyitnak az iskolák, és a jelenlegi információk alapján ez tűnik az újraindítás következő lépcsőjének is. A miniszterelnök a tervekkel kapcsolatban ugyanis a nemzeti konzultációra hivatkozott interjújában.

Oltás Magyarországon (fotó: MTI) Oltás Magyarországon (fotó: MTI)

Mint mondta: 

"Tehát azt mondták a nemzeti konzultáción, hogy először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend. Hogy pontosan mit melyik napon és melyik héten lehet megtenni, azt meg az oltások száma határozza meg. Tehát én abban reménykedem, hogy (...) április 19-én elérjük a 3,5 milliót, és akkor a következő lépéseket meg lehet tenni. Most az iskolákkal próbálkozunk először."

A miniszterelnök menetrendjével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor tévesen hivatkozik a nemzeti konzultáció eredményeire az iskolák nyitását illetően. A kérdések között ugyanis nem volt erre irányuló, a Kormányzati Tájékoztatási Központ véleménye szerint azonban, ami akkor nyitva volt, azt ki kell nyitni. 

Változás még nem lesz, de döntések igen?!

A 2,5 millió oltott elérése esetén életbelépő intézkedéseket és változtatásokat már jó előre bejelentette a kormány, sőt azt gyakorlatilag kőbe véste azzal, hogy rendeleti formába öltötte a terveket. Most azonban a már idézetteknél több információmorzsa nem látott napvilágot egyelőre, annak ellenére, hogy a kormányzati álláspont szerint a következő lépcsőben érintettek jó, ha tudják, mire számíthatnak a tervezhetőség jegyében.

Összegezve az eddigieket az alábbi forgatókönyvet tartjuk a legvalószínűbbnek: 

  • április 13-14-én elérjük a 3 millió oltottat,
  • szerdán Gulyás Gergely szavai alapján döntéseket kell hoznia a kormánynak a hogyan továbbot illetően, melyeket a tervezhetőség jegyében be is jelenthetnek vagy a Kormányinfón vagy majd a kormányfő személyesen, a szokásos péntek reggeli interjújában. 
  • Ám tartva a nemzeti konzultáció eredményeként megkapott menetrendet, csak április 19-én, a 3,5 millió beoltott elérése után léphetnek életbe a módosítások. 
  • Mivel legutóbb a Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette korábbi véleményét, miszerint áprilisban lehet már vendéglátóhelyek teraszain ülni és az iskolák után ezek nyitását javasolták a konzultációt kitöltők, látunk esélyt akár a teraszok jövő heti megnyitására is. (Már csak azért is, mert a 3,5 millió oltott elérésénél jelzett következő lépcső nagyobb horderejű módosításokra enged következtetni, minthogy csak az iskolát nyitnák meg, amiről már hetek óta döntött a kormány.) Igaz, a teraszok nyitása majd hoz magával még egy kérdést: a boltokhoz hasonlóan 21:30-ig lehetnek majd nyitva ezek a helyek is, vagy esetleg egy órával kitolják a tilalom kezdetét? 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.