2019. március 7. 19:06

A versenyképességi programban megfogalmazott javaslatok többségén ugyanis már dolgoznak, az új felvetéseket – mint a teljesköltség-mutató kiterjesztése a pénztárakra és a casco-penetráció növelése – pedig támogatják.

A múlt szerdán közzétett jegybanki javaslatcsomag biztosítókat érintő részének több eleme már korábban is megjelent, részben a biztosítási szektor tíz éves jövőképéről készült jegybanki anyagban, részben az MNB-s vezetők közelmúltban tett nyilatkozataiban – reagált az mfor.hu megkeresésére a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Az autók elöregedése akadályt jelenthet Az autók elöregedése akadályt jelenthet

Az MNB a következőket javasolta:

  • A nem-életbiztosítási ágban a termékek ügyfélértékének növelése
  • A biztosítóváltás segítése jogi és technológiai eszközökkel
  • A biztosítási és a banki szektor közötti digitális kapcsolatrendszer fejlesztése
  • A garanciarendszer fejlesztése a biztosítási és pénztári szektorban
  • A teljesköltség-mutató (TKM) rendszer továbbfejlesztése és kiterjesztése a pénztári szektorra
  • A casco-penetráció növelése

Lambert Gábor kommunikációs vezető tájékoztatása szerint az első négy pontot érintő témákban már folyik a munka, illetve folynak az egyeztetések a szektor és az illetékes hatóságok képviselői között.

A TKM-rendszerről tudni kell, hogy az a társaságok önszerveződésének eredményeként jött létre már az évtized elején, s nemzetközi szinten is úttörő vállalkozásnak számított. Erre támaszkodva az MNB először a nyugdíjbiztosítások terén szabályozta a költségek rendszerét, majd megfogalmazta az etikus életbiztosítások keretfeltételeit. Ennek továbbfejlesztését, a pénztári szektorra való kiterjesztését a Mabisz jó ötletnek tartja.

„Örülünk és egyetértünk a casco-penetráció növelésének a szándékával is” – közölte Lambert. Hozzátéve: az MNB adatai alapján 2018 első felében 906 280 darab casco-szerződést tartottak nyilván. Ez több mint 53 ezerrel haladta meg az előző év ugyanezen időszaki adatát, azonban a forgalomban lévő gépjárműveknek még mindig csak az ötödét-hatodát fedi le. Magyarországon ugyanis az öreg autók tömeges importja miatt tizenegy éve emelkedik a személygépkocsik átlagéletkora (ez a KSH adatai szerint tavaly június végén 14,2 év volt), és a kiterjesztett vagy teljes körű védelmet nyújtó gépjármű-biztosítási szerződések megfelelő ütemű gyarapodásának ezzel az akadállyal is szembe kell néznie.  

 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.