4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A csütörtöki Kormányinfón bizonyossá vált, amit eddig még nem ismert el a kabinet: idén sem fizetnek nyugdíjprémiumot. Varga Mihály arról beszélt, 2,5 százalékra csökkentették az idei növekedési előrejelzést, és mivel ez alatta marad a kifizetés 3,5 százalékos alsó határának, idős honfitársaink ez év novemberében sem számíthatnak erre a juttatásra.

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón gyakorlatilag elismerte:

a kabinet idén sem fog nyugdíjprémiumot fizetni.

Mint arról a csütörtöki nap során beszámoltunk, a sajtóeseményen, melyen jelen volt a tárcavezető is, azt közölték, a költségvetést csak az amerikai elnökválasztást követően nyújtják be, emellett jelentősen módosítják az idei makroszámokat, és a fiskális politikába is belenyúlnak. Egy 675 milliárd forintos megszorító csomag révén elhalasztanak beruházásokat, hogy teljesíteni tudják az idei évre tervezett (már megnövelt) 4,5 százalékos hiánycélt, illetve a gazdasági növekedés ütemére vonatkozó előrejelzést is csökkentik,

a tárcavezető szerint idén 2,5 százalékkal fog növekedni a GDP.

A Kormányinfón maga a pénzügyminiszter ismerte el, nem tudják teljesíteni a nyugdíjprémium fizetéséhez szükséges feltételt
A Kormányinfón maga a pénzügyminiszter ismerte el, nem tudják teljesíteni a nyugdíjprémium fizetéséhez szükséges feltételt
Fotó: Mfor / Dala Gábor

Ez utóbbi érték apropóján kérdeztük meg Varga Mihálytól, hogy ez egyben azt is jelenti-e, hogy 2024-ben nem fizetnek nyugdíjprémiumot. A pénzügyi tárca vezetője azt mondta, „erre világos és egyértelmű szabályok vannak”. A nyugdíjtörvény 2010. január 1-jétől hatályos rendelkezése mondja ki, hogy „ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott – tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni”.

A pénzügyér megjegyezte, nyugdíjprémiumot eddig csak az Orbán-kormány fizetett, és bár – mint fent már utaltunk rá – a rendelkezést még a Bajnai-kormány iktatta törvénybe, nekik a 2010. tavaszi kormányváltás miatt nem is volt lehetőségük ilyen juttatás kifizetésére.

Azt azonban a tárcavezető is kerek perec közölte, hogy „amennyiben 2,5 százalék lesz a gazdaság növekedése, ez nyilvánvalóan alatta van a 3,5 százaléknak”.

A kép csalóka, nincs ok mosolyra
A kép csalóka, nincs ok mosolyra
Fotó: Mfor / Dala Gábor

A kijelentés egyébként nem számít meglepetésnek, az újdonság az, hogy

ez immár a leginkább illetékes kormánytag szájából hangzott el.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank már sorozatban harmadik negyedéve csökkenti a 2024-es gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzését, a legfrissebb, márciusi prognózisuk szerint az idei GDP 2-3 százalék között fog emelkedni.

A monetáris vezetéshez hasonló utat járt be a fiskális politikáért felelős tárca előrejelzése is. Korábbi cikkünkben felidéztük: Varga Mihály a 2024-es költségvetés vitájának miniszteri expozéjában még a reálbér-emelkedésből fakadó fogyasztásbővülés, valamint a feldolgozóipari, illetve a szolgáltatásexport eredőjeként úgy vélte, „mindezekre alapozva mondja azt a kormány, hogy 2024-ben 4 százalékos gazdasági bővüléssel lehet számolni”.

Januárban azonban már a pénzügyminiszter is csak 3,6 százalékra jósolta a 2024-es növekedés ütemét, és ahogy akkor A hét videója sorozatunkban kifejtettük, ez a növekedési mérték kereken kettőezer forint nyugdíjprémiumot jelentett volna fejenként.

Idős honfitársaink pislákoló reményeit a csütörtöki Kormányinfón viszont maga a miniszter fojtotta el. A nyugdíjprémiumra végleg keresztet vethetnek, és Varga Mihály arra a kérdésre, hogy mi lesz a büdzsében erre elkülönített 20,5 milliárd forinttal, ezt válaszolta:

„Ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye!”

A tárcavezetőnek feltett kérdéseinket és a válaszokat az alábbi videón nézheti meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!