<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Kemény fellépést ígért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kartellezőkkel és más szabálytalanságot elkövető építőipari cégekkel szemben.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) egyre több panasz érkezik az építőiparral kapcsolatban - közölte a versenyhatóság szerdán. A GVH közleményében hangsúlyozza, az építőiparral kapcsolatos jelzések megnövekedett száma komoly problémákra utal az érintett piacon, a fogyasztók és cégek leginkább a kiskereskedelmi piacon, vagyis az építőanyag-kereskedők, tüzépek szintjén érzékelik a gondokat, amelyek összefüggenek az utóbbi idők áremelkedésével. A nemzeti versenyhatóság továbbra is kiemelten kezeli a drasztikus áremelkedésekkel és egyéb káros piaci folyamatokkal összefüggő panaszokat - írták.  

Kivizsgálnak minden gyanús építőipari ügyet a GVH-ban (fotó: pixabay.com)Kivizsgálnak minden gyanús építőipari ügyet a GVH-ban (fotó: pixabay.com)

A panaszok alapján egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés - írták a közleményben.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a közleményben hangsúlyozta, az építőipari alapanyagok piacán kiemelten fontos a tiszta és tisztességes verseny. Nem szabad engedni, hogy az esetenként megmagyarázhatatlan mértékben emelkedő anyagárak országos szinten rontsák a fogyasztói jólétet, akadályozzák a magyar embereket az otthonteremtési és felújítási programokban, gátat vessenek a beruházásoknak.

Az építőipar a hazai gazdaság egyik motorja, minden rendellenességét a lehető leggyorsabban és legalaposabban fel kell tárni, hiszen óriási hatása lehet az ország lendületére - fogalmazott Rigó Csaba Balázs.

A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. A hatóság szakembereiből felállított munkacsoport kiemelten elemzi a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és jelzéseket. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is - tájékoztatott a GVH.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.